Трябва да бъде постигнат експертен и обществен консенсус накъде да

...
Трябва да бъде постигнат експертен и обществен консенсус накъде да
Коментари Харесай

Станимир Хасърджиев: Необходим е експертен и обществен консенсус накъде да върви здравната система

Трябва да бъде реализиран експертен и публичен консенсус накъде да върви здравната система. Доплащане сега има и всички знаем, че то е голямо – 50%. Всичко, което се предложи и което би довело до понижаване на този % от 50 на 20%, на 15, колкото е в Европа, бихме го подкрепили. Тази позиция изрази доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в предаването " Преди всички ". Той разяснява разновидностите на нови здравноосигурителни модели, които здравният министър ще показа по-късно през днешния ден:

„ Най-накрая в България се призна, че парите, които заделяме, обществените средства, които събираме сега, само и единствено в Здравната каса, са извънредно незадоволителни. По калкулации на Световната банка и на Европейската комисия, 50 % от средствата сега идват от джоба на индивида, когато той се разболее, не когато е здрав да се събират във фондове, а когато се разболеем, се постанова да си продаваме парцели, коли и по този начин нататък, с цел да можем да си плащаме в лечебните заведения това, което се постанова. “
" За да се понижи това доплащане от джоба на хората, т.е. да се забранят всевъзможни форми на изнудване - дайте за избор на екип, дайте едикакво си, би трябвало да се откри метод тези средства отново от хората да се събират, само че от всички хора, а не от онкоболните, когато станат онкоболни, не от болните деца, когато се родят с увреждане. Това е смисълът на солидарния модел - да се събират средства в разнообразни здравно-осигурителни, застрахователни, както и да ги назоваваме фондове, за, когато човек се разболее, той да има финансова защита, т.е. тези фондове тогава да вадят пари, а не човек да си продава парцела ", добави Хасърджиев.

Посоката е да се промени здравно-осигурителния модел в частта му въвеждане на в допълнение здравно обезпечаване - здравно-осигурителният модел става здравно-застрахователен, акцентира ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения Неделчо Тотев пред " Хоризонт ":

„ Защото ще стане по този начин, че от шестте милиона, милион и не знам какъв брой са неосигурени сега - тези същите отново няма да внасят и двата % здравна застраховка. Други пък, когато имат потребност, заплащат за пет години обратно и внезапно стават по-равни от всички нас, които плащаме по 20 и недостатък години здравни осигуровки и в случай че по този начин продължат нещата, то няма да се стигне до резултата, който се преследва с този модел. "

В рамките на предварителни полемики с лекарското съсловие е била дебатирана и собствеността на държавните и общинските лечебни заведения, заяви доктор Тотев:

„ Подхвърли се въпросът те да излязат от Търговския закон, т.е. да се върне статутът им отпреди промяната. Заговори се още веднъж за обединяване сред общински и регионални лечебни заведения, на което ние отреагирахме, тъй като горчивият образец го имаме. “

Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР