Трябва да бъде изготвен структурен и функционален анализ на Министерството

...
Трябва да бъде изготвен структурен и функционален анализ на Министерството
Коментари Харесай

Как трябва да се определя размерът на Бюджета на МВР? Отговор от Генади Тенев пред Искра.бг

Трябва да бъде направен систематичен и функционален разбор на Министерството на вътрешните работи /МВР/, с цел да се дефинира и размерът на бюджета за ведомството. Това разяснява заместник-председателят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/ Генади Тенев пред публицист на Искра.бг . Той разясни:

„ Първо би трябвало да се направи систематичен и функционален разбор на Министерство на вътрешните работи, т.е. какви структури има, какви щатове има, какви отговорности има, какви потребности има. Това не се прави. Всяка година автоматизирано се вършат някакви оферти, които отиват в Министерството на финансите, министърът на финансите взема решение какъв би трябвало да бъде Бюджетът без значение какво желае някаква институция като се изключи правосъдната система – те са със независим бюджет. В Министерството на финансите се образува бюджетът за всяко едно министерство и за страната като цяло, без значение какво е поискало Министерство на вътрешните работи. Въпросът е по какъв начин го образуват. На никого не му излиза наяве. “

Припомняме, че съгласно информация от досегашния ръководител на УС на СФСМВР Валентин Попов . Според Тенев тези пари са извънредно незадоволителни , имайки поради поддръжката на постройките, колите, тъй като огромна част не са към този момент гаранционни, техника, съоръжение.

Патрулни коли. Снимка: ОДМВР-Враца, Архив

Но с цел да бъде избран размерът на финансовите разноски, би трябвало да се изготви въпросният систематичен и функционален разбор на Министерство на вътрешните работи, като се стартира от вътрешната страна .

„ Експертизата би трябвало да е от Министерство на вътрешните работи, само че не е спънка и е имало сходни прецеденти и външни специалисти да приготвят подобен разбор. Ако е вътре от министерството, то може да бъде субективно заради доста фактори – първо пристрастност към личната работа, второ към служби и длъжности, тези които го изготвят, които би трябвало да ги няма или да не би трябвало да съществуват под тази форма. Най-добрият вид е взаимна работна група, която да го направи с външни специалисти, специалисти на Министерство на вътрешните работи, синдикати. Няколко пъти са правени стъпки в тази посока, само че след втора-трета има някакво попречване и пада “ , разяснява Тенев.

Министерство на вътрешните работи. Снимка: Архив

Поредният опит е бил при министъра на вътрешните работи Бойко Рашков – при ръководството, на който е било оповестено, че ще бъде изработен подобен 6-месечен разбор . В последна сметка е бил направен модел , който Тенев дефинира като „ остаряла претоплена гозба “ . По думите му по-късно наследникът му на поста Иван Демерджиев е направил опит за промяна и разбори . Точно преди година е поканил всички синдикални организации и е изискал да му посочат проблемите в Министерство на вътрешните работи, които могат да бъдат решени в къси периоди.

„ От СФСМВР посочихме и маркирахме няколко казуса, измежду които е прекомерният щат на някои места, функционалните отговорности и структурите, които да се прегледат. Пренасочване на щат от места, в които няма такава натовареност в места, в които има потребност. Голямата бумащина в Министерство на вътрешните работи, непотребната натовареност на чиновници на Министерство на вътрешните работи, което е обвързвано с разпределянето на длъжностите и щатовете, защото в Министерство на вътрешните работи се вменяват всевъзможни отговорности, скоро може и звездите да почнем да броим, тъй като има рядкости, че в някои обитаеми места карат чиновниците да броят животните. Това са нелепости, тъй като затлачват системата и са проблем за Министерство на вътрешните работи. Ние ги посочваме, тъй като чиновници ги показват пред нас “ , описа Тенев.

Какво се случило?

„ Два месеца безмълвие от Министерство на вътрешните работи по тези проблеми. След това ги попитахме документално какво се случва. Направиха незабавна среща, на която учудващо министър Демерджиев сподели – „ Не Ви ли пратиха материалите за тази среща? “ На място ни дадоха 100 страници материали, с цел да ги обсъждаме. Заради това, че не бяхме осведомени, отложихме срещата за по-късен стадий. Прегледахме ги и куриозното е, че материалите съдържаха разбори, направени от тези структури, за които ние твърдим, че са проблематични и отговорни. Естествено, че те бяха написали, че няма проблем, всичко е тъкмо и този развой в последна сметка – спря. “

Иван Демерджиев и Бойко Рашков. Снимка: Министерство на вътрешните работи, Архив

От СФСМВР са реагирали остро и са написали мнение , че не одобряват това, направено от хора и структури, за които настояват, че са отговорни за посочените проблеми.

„ Министърът ни споделя да посочим проблемите, ние ги посочваме и в резултат на това дават на отговорните да напишат мнение за изложените проблеми. Те пишат, че няма проблеми, а и какво да напишат – нали би трябвало да запазят личното си безхаберие в Министерство на вътрешните работи “, акцентира Тенев и добави:

„ Поради политическата неустойчивост в страната имаме следните оправдания, когато отидем на диалози с управлението на Министерство на вътрешните работи – „ Ние сме отскоро; ние сме за малко; ние сме длъжностен кабинет и имаме лимитирани пълномощия. “ Това го слушаме 4-5 години подред. Другият проблем, за който от години приказваме – няма последователност. За да стане в действителност промяна трябват сред 10 и 20 години. В един времеви интервал от 10 години, който да подсигурява, че политическите партии ще работят в тази посока, ще има последователност и резистентност на концепциите, които се създават и методът на работа, тъй като по различен метод не става. Защото всеки прави нещо, дивотии и си отпътува. Негативните резултати са за чиновниците и за обществото. “

На въпрос кой няма интерес да бъде изготвян систематичен и функционален разбор, Тенев отговори: „ Точно тези, които основават проблемите. Те нямат интерес, може би тъй като техните места ще бъдат застрашени като действия и като длъжности, или те самите като персони, или вегетиране им в Министерство на вътрешните работи, може да има и политически пристрастия. “

Синдикалистът удостовери, че до момента не е бил изготвян сходен разбор. Има започвани, само че в никакъв случай не са били довършвани.

По мотив Бюджета на Министерство на вътрешните работи , Тенев означи, че парите в никакъв случай не са задоволителни , тъй като цените непрекъснато се повишават . Той посочи, че в случай че въпреки всичко през тази година се прояви волята да се стартира и приключи постройката на IV Районно ръководство в Бургас , то от тези 19 милиона лв. – половината би трябвало да бъдат отделени единствено за нея. По думите му въпросните 19 милиона лв. са смешни на фона на това мегаведомство, което е с толкоз огромен сграден фонд и техника.

Полиция. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Пета година не се доставят нужните униформи поради проблеми с публични поръчки, разяснява още Тенев, уточнявайки, че сега се твърди, че в централните хранилища има униформи, само че по места нямало.

„ Някои чиновници си вършат тънки сметки с униформите – да не си взимат, тъй като в него битува мнението, че ще му платят, както преди няколко години, само че тогава напълно нямаше униформи. Отделно доставките не са ритмични. Ежегодно в средата на годината всеки чиновник, който е еднообразен, декларира авансово посредством поръчка от какво има потребност. Това нещо се взима, обработва се, идва идната година, отива служителят в склада и се оказва, че едни неща ги има, а други – не. Защо се вършат тези поръчки тогава? Нали концепцията е да се създаде и да се даде. Проблемът идва с Закона за публичните поръчки /ЗОП/. За да се създаде това нещо, би трябвало да се разпореди, а с цел да се разпореди, би трябвало да има социална поръчка. Там се получават уродливости, които са напълно свързани със Закон за обществените поръчки – свързани компании, обжалване, размотаване на процедури и най-после печели с най-високите цени и до момента в който се изпълни… “ , съобщи Тенев и продължи:

„ От години слушаме, че на границата ще им закарат коли. Къде са? Терените са такива, че колите се трошат. Няма по какъв начин да е крепко. След се отвори вратата за тези проблеми. Дотогава се мълчеше за проблемите – съоръжение и хора. 1200 души не могат да ги назначат към този момент поредна година в „ Гранична полиция “, с цел да спрат всичките тези истории. Тази граница се пази с техника и със служебно куче, тъй като в гората и на пресечени местности, това е най-хубавото средство. И такива няма. Решиха да пратят коне. Начупиха си краката, а костват сума ти пари. Кон в гората… Това го измисли един предходен министър. Кучета – имате кучета. Пратиха кучета които не са подготвени за тази активност и в тази конюнктура, а примерно за разкриване на опиати. Коренна разлика, минимум в образованието, което е радикално друго и много скъпо. И най-после като го пуснеш в гората, по-късно и за опиати няма да става. В момента има поръчки от управлението Групово дело „ Гранична полиция “, че двойно ще се усили броя на кучетата, които да подкрепят активността по защита на държавната граница. Но кучето пораства, образова се, изисква време – не е автомобил, който да отидеш да купиш и да го пуснеш. “

Полицейско следово куче. Снимка: Министерство на вътрешните работи, Архив

В умозаключение по тематиката с Бюджета , Тенев отвърна: „ От години от СФСМВР твърдим, че Министерство на вътрешните работи не се ръководи от политическо и професионално управление, а от служители, тъй като те вършат тези прогнози, както и тази, която дават на финансовия министър за Бюджета. През тях минават всички средства. Искали сме документално разбивка на средствата, които са за Бюджета. Отговориха ни, че не е наша работа. Изводът е че се заделят пари и за други работи – да се запълват дупки. “

Ще упорстват ли от СФСМВР за нарастване на заплатите на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, разберете в продължението.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР