Трябва да бъдат последвани за по-голяма бюджетна дисциплина. Това мнение

...
Трябва да бъдат последвани за по-голяма бюджетна дисциплина. Това мнение
Коментари Харесай

Милен Велчев: Няма риск от фалит, но да се слушат съветите на Велкова

Трябва да бъдат последвани за по-голяма бюджетна дисциплинираност. Това мнение изрази пред bTV някогашният финансов министър от кабинета " Сакскобуртотски " Милен Велчев.

" Няма непосредствена заплаха за валутния ръб, нито за курса на лв. по отношение на еврото, нито за опцията на България да финансира бюджетния си недостиг и да изплаща дълга си. От друга страна, аз по този начин и разбирам предизвестието на Министерството на финансите, това е една алена лампичка, която би трябвало да светне в този момент, а не след две години, когато има действителна заплаха от сериозна бюджетна неустойчивост. Трябва да се вземат ограничения в този момент , с цел да се избегне влизането в такава обстановка на разтърсени държавни финанси и основаване на съмнение измежду вложителите ", разяснява той.

Според Велчев, в случай че бъдещите депутати не последват рекомендациите на финансовото ведомство, то след 1-2 години, като се изключи че ще забравим за еврозоната, то ще имаме и доста по-сериозни проблеми - като да вземем за пример въпроса от кое място да финансираме държавните разноски.
 Служебната власт не създавала суматоха, единствено биела камбаната за политиците
Служебната власт не създавала суматоха, единствено биела камбаната за политиците

Финансите на страната са постоянни, успокоява Гълъб Донев

Макар и склонен с рекомендациите на Росица Велкова, Велчев счита някои от ограниченията, като да вземем за пример за неприятни. " Ефектът от една такава мярка, която е краткотрайна, ще е единствено за тази година, а следващата година занапред отново ще мислим по какъв начин да се запълни дупката. Това ще разклати толкоз доверието на вложителите в това, че България желае да води политика на ниски налози, че резултатите от това ще се гледат години напред ", счита той.

" Когато министърът на финансите каже, че всичко е наред, е съвсем късно да се спасяваме ", цитира собствен академични учител някогашният царски министър.

По думите на финансиста е имало и действителна заплаха, в случай че служебният кабинет бе внесъл бюджет в Народното събрание в края на предходната година, то ситуацията да бъде доста по-лошо от настоящето. Причината - щели да се одобряват голям брой популистки ограничения предвид на идните следващи избори.
 Държавата не е банкрутирала, успокоява финансовият министър
Държавата не е банкрутирала, успокоява финансовият министър

При недостиг от 3% нямало да влезем в дългова спирала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР