Трус от 5,4 по скалата на Рихтер беше регистриран в

...
Трус от 5,4 по скалата на Рихтер беше регистриран в
Коментари Харесай

Земетресение от над 5 по Рихтер разтърси Гърция, усетихме го и у нас

Трус от 5,4 по скалата на Рихтер беше регистриран в северозападна Гърция, заяви Ройтерс катo се базира на Геодинамичния институт на страната. Трусът е бил на дълбочина 14 километра в региона на град Флорина.

Над 20 са досега са вторичните земетресения в Гърция, след трусът в региона на Флорина, оповестяват от българския Институт по геофизика, геодезия и география. По данни на института то е било със мощ 5,5 по скалата на Рихтер и е било записано в южната ни съседка в 23,43 часа нощес, на 268 километра югозападно от София.

Трусът е усетен и в Северна Македония, както и у нас.

Епицентърът се намира в Гърция наоколо до границата със Северна Македония. Жителите на Битоля са прекарали нощта навън или в колите си, съобщи bTV. Хората се опасяват да се върнат в домовете си. Повечето са нощували в колите си или на открито от боязън. Все още се усещат вторични земетресения, като най-силният до този миг е бил магнитуд 3. В Битоля през днешния ден няма да се работи.

" До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд към и над 3 ", сподели Петя Трифонова от Българска академия на науките. По думите ѝ трусовете са усетени добре в Югозападна България. Жители на столицата също са ги усетили, само че по високите етажи на постройките.

" Имаме информация, че в квартал " Зона Б5 " трусът е усетен и дори хората са потърсили 112 за информация ", сподели Трифонова.

По думите й това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя сила по останалите сеизмични структури. Няма директна заплаха за земетресения в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР