Труповете на най-малко 130 убити мъртви щъркела са били открити

...
Труповете на най-малко 130 убити мъртви щъркела са били открити
Коментари Харесай

Откриха 130 трупа на щъркели край Бургас

Труповете на минимум 130 убити мъртви щъркела са били открити от полски орнитолози покрай бунище край Бургас, оповестиха учени от Института по зоология към Университета по естествени науки в Познан. Всички щъркели са станали жертви на високоволтови електрически трасета по пътя си към топлите страни, написа " Монитор ".

През тази година сътрудници на института оборудвали с GPS-GSM предаватели 54 бели млади щъркела. От излитането им за топлите страни 23 от общо 54-те починали, освен това единствено един в региона на Близкия Изток - в Саудитска Арабия. Нямало нито една жертва в рисковия Ливан, където щъркелите са подложени на гонене, само че за сметка на това 22 въобще не били напуснали Европа. Установено било, че четири са умряли от естествени врагове - били ухапани от змии, а останалите се изгубили в Полша, Румъния и България.

Природозащитниците тръгнали по дирите на изгубените щъркове и по този начин попаднали на извънредно място в България. Близо до Бургас в региона на бунище огромна част от щъркелите спирали по време на есенната си миграция. Мнозина от тях кацали по електрически стълбове и ставали жертви на волтова дъга. Телата на множеството били разложени и оглозгани от скитащи кучета.

Тленните остатъци на един от щъркелите били открити на мястото, което поляците определили като щъркелова кланица. По-точно открити били предавателят и пластмасовият пръстен. В региона на предавателя били открити още 130 мъртви птици, под някои от стълбовете имало до 20 изумени от електричеството птици. Тъй като към боклучището има ок. 100 стълба, поляците считат, че може да загинат 10 пъти повече щъркели и действителната заплаха за тях не е в Близкия изток и Ливан, а в Европа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР