Трупата ни ще участва на седем престижни фестивала през тази

...
Трупата ни ще участва на седем престижни фестивала през тази
Коментари Харесай

Пловдивският театър ще участва на седем престижни фестивала тази година

„ Трупата ни ще взе участие на седем влиятелни фестивала през тази година. На 6 април откриваме MITEM в Будапеща с „ Одисей ”. На 10 юни ще открием влиятелен конгрес в Чехия с „ Укротяване на опърничавата ”. Бяхме прелестно сюрпризирани от поканата, която приехме с наслада. Новият ни план „ Без кръв ” ще гостува на „ Охридско лято ”, а през ноември сме в Скопие ”, описа актуалният шеф на Драматичен театър-Пловдив и претендент за цялостен 4-годишен мандат Сюзанна Василевска по време на презентацията на концепцията си. Конкурсът за поста се състоя в Министерство на културата през вчерашния ден, а пловдивчанката бе единственият претендент.
Прочетете още
Театърът ще показа в Атина през юни спектакъла „ Одисей ” и това ще се случи със съдействието на Община Пловдив и Община Пирея.

Предстои и стартът на нов план – „ Без кръв ” по Алесандро Барико.  Репетициите стартират през месец май, а първата среща на спектакъла с  публиката е в Република Северна Македония. Проектът се осъществя с поддръжката на македонското Министерство на културата. Българските актьори и техните сътрудници от Велес ще открият влиятелния фестивал „ Охридско лято ” през юли.  Пловдивската премиера ще е на старта на фестивала „ Сцена на кръстопът ” на 10 септември.

„ С този театър насочваме обръщение за мир, демонстрираме, че без значение от политическите различия, изкуството може да събира хората ”, сподели пред журито Сюзанна Василевска.

То изясни, че екипът на театъра интензивно ще продължи да работи  за основаването и възпитаването на млада театрална аудитория.

„ И в този момент десетки деца посещават музея ни, който занапред ще играе значима роля в театралния ни живот. Учениците влизат, преглеждат постройката, музея, които им предлага доста интерактивни занимания. Слушат безвъзмездна сказка. Проявяват интерес и да влязат в салона. Работим с всички пловдивски учебни заведения. Съвсем скоро музеят ни ще им виртуален облик на спектакъл „ Люксембург ”, а от 27 март пространството, където той се е помещавал, ще се назовава площад „ Театрален ”, описа Василевска.

Екипът на Драмата работи и по концепцията за двудневно театрално ревю, което ще се осъществя през юни.  Ще бъдат поканени млади създатели, които да показват плановете си пред театрални шефове от цяла България.

Тя се ангажира екипът ѝ интензивно да работи и с театралните школи в Пловдив, тъй като се оказва, че повече от 150 деца ги посещават. И разкри, че една от фантазиите ѝ е и театърът да разкрие своя школа за гении.

„ Представяме си, че в границите на първото ревю ще бъдат показани към 15 плана. Ние се ангажираме да изберем един, който да бъде осъществен през сезон 2024/2025. Надяваме се и шефовете, които ще поканим да се включат, също да открият подобаващи планове.  Намерението ни е този конгрес да стане годишен, а за какво не ние да дадем началото и в идващите издания домакини да са сътрудници от други театри ”, описа Василевска.

Заедно с екипа си актуалният шеф ще продължи да работи за реализацията на един доста упорит план – надграждане на Камерната зала с ателиета, които да бъдат употребявани от гостуващите актьори, а за какво не да се употребяват и от сътрудниците им от другите трупи в Пловдив и района.

„ Ще продължим да работим по този начин, че актьорите ни да се усещат добре, да играят функциите, които ги удовлетворяват и атмосферата в театъра да е все по този начин добра ”, сподели още Василевска и разгласи, че екипът и е задоволително стабилен и обединен и единствената нужда е да се добави с административен шеф.

Тя благодари на Община Пловдив и екипа на отдел „ Култура ” за поддръжката – и финансова, и логистична.

„ Те са повода в Пловдив всички да работим дружно – и с Операта, и с Кукления спектакъл, и с отбор „ Тракия ”, и с други. Ето в този момент следва премиерата на наш взаимен план с Операта, който се споделя „ Утре след през днешния ден ” и е на режисьора Раду Поликтару.  Ще продължим да си партнираме с Общината и за церемонията на премиите „ Пловдив ”, които ние на драго сърце посрещаме ”, сподели още Сюзанна Арутюнян-Василевска.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР