Трупата на Пловдивския драматичен театър ще продължи да подарява на

...
Трупата на Пловдивския драматичен театър ще продължи да подарява на
Коментари Харесай

След „Коприна”: „Без кръв” на Алесандро Барико ще омагьоса публиката на Пловдивския театър

Трупата на Пловдивския трагичен спектакъл ще продължи да подарява на публиката си вълшебни страсти и през новата 2024 година Един от акцентите в програмата е премиерата на „ Без кръв ” по Алесандро Барико, театър в копродукция с Народния спектакъл " Йордан Хаджи Константинов-Джинот “ във Велес, Република Северна Македония.
Прочетете още
Зад плана стои трансформиралият се в запазена марка за българския спектакъл тандем на режисьора Диана Добрева и драматурга Александър Секулов. След големия триумф и интереса на публиката към „ Коприна ” двамата ще преведат на сценичен език друга емблематична творба на Барико.

Със своя безподобен жанр италианският публицист споделя една история за невъзмутимо ликвидиране,  отплата, равносметка. Четирима мъже връхлитат във фермата на най-омразния си зложелател. Убиват бащата и синът, а оцелява единствено дъщеричката. Един от убийците я вижда, само че не я издава. Дарява ѝ живота. Но какъв живот? След години красива стара дама застава пред продавач на лотарийни билети и го кани на кафе. Мъжът схваща, че е настъпил неговият час. Жертва и избавител дружно се връщат към предишното на гибел и отплата. Всеки се пита: „ Какво ни остава? ” Има ли край отмъщението, или е просто обаян кръг, от който избавление няма. И може ли отмъщението да е пристрастеност, има ли въпреки всичко покой.

Репетициите стартират през месец май, а първата среща на спектакъла с  публиката е в Република Северна Македония. Проектът се осъществя с поддръжката на македонското Министерство на културата. Българските актьори и техните сътрудници от Велес ще открият влиятелния фестивал „ Охридско лято ” през юли.  Пловдивската премиера ще е на старта на фестивала „ Сцена на кръстопът ” на 10 септември.

В момента в театъра към този момент репетират за първата за годината премиера на спектакъла „ Ромео и Жулиета ” на режисьора Стайко Мурджев.  Както постоянно, той ще предложи собствен забавен и трогателен прочит на пиесата на Шекспир, за който ще опише в особено изявление за медията ни. Премиерата на „ Ромео и Жулиета ” е на 14 февруари.

„ Мисля, че ще се получи огромно, забавно и гледаемо зрелище, в което взе участие огромна част от трупата ”, споделя драматургът на театъра Александър Секулов.

Камен Донев също режисира нов театър с работно заглавие „ С най-голямо почитание ”,  а на подготовката е обяснил на участващите артисти, че желае представлението да бъде като „ симфония на българското слово ”.

„ Много забавно зрелище ще вършим при започване на другия сезон  октомври-ноември – спектакъла „ Цар на царете ” от Кирил Фокин. Режисьор е Деян Пройковски, а основната роля ще извърши Малин Кръстев ”,  споделя Александър Секулов.

 Пройковски е поставял в националните театри на Босна и Херцеговина, Сърбия, Република Северна Македония, Хърватия, Турция, България, Черна гора, Русия. Пловдивската аудитория познава работата му от две представления. Първо в границите на програмата Европейска столица на културата – Пловдив`2019 той сложи „ Братя Карамазови ” с трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”. В изданието на фестивала „ Сцена на кръстопът ” през тази година гостува спектакълът „ Няма ток за електрическия стол ” от Александър Секулов в прочита на трупата на театъра от Велес  и с режисьор Пройковски.

„ За Камерна зала също сме заложили забавни заглавия. В развой на договаряния сме за придобиването на авторските права за „ Булевардът на залеза ”, в който ще играе Ивана Папазова. Елица Йовчева ще режисира „ Ръкомахане в Спокан ” от Мартин Макдона ”, описа още Секулов.

Екипът на Драмата планува през идната година да обживи още повече пространството на музея на театъра. Там постоянно ще се организират вечери, отдадени на българската лирика.

През 2024 година трупата ще взе участие и на още два влиятелни интернационалните форума – Фестивала на античната драма „ Стоби ” в Северна Македония и в МЕТЕМ в Унгария.

The Imre Madách International Theatre Meeting стартира през 2014 година в Народния спектакъл в Будапеща по самодейност на режисьора Атила Виднянски. Фестивалът е интернационален и среща трупи от целия свят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР