Трупата на Държавен куклен театър Търговище се завърна с две

...
Трупата на Държавен куклен театър Търговище се завърна с две
Коментари Харесай

Куклен театър Търговище с две награди от Международния куклен фестивал

Трупата на Държавен куклен спектакъл Търговище се завърна с две награди от Международния куклен фестивал в черногорския град Подгорица, оповестиха от Общината. Спектакълът „ Бременските музиканти “ е отличен в конкуренция на постановки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Северна Македония .

Наградата за най-хубаво естетическо и софтуерно решение на кукли е за сценографа Диана Узунова-Тодорова . Отделно от това, авторитетното жури присъди и премия за актьорско майсторство на Димитър Караиванов.

Фестивалът има спортен темперамент , а премиите се дефинират от интернационално експертно жури, от уважавани културни и театрални дейци, с ръководител Горан Булайич, както и от детско жури, формирано от възпитаници от началните учебни заведения в Подгорица. Членовете на детското жури са длъжни да се явят на всяко зрелище. Ако един член на журито не се яви на представлението, той губи право на глас. Гласовете се сумират най-после и представлението с най-вече гласове печели премията.

„ За нас е огромна чест да участваме в юбилейното десето издание на фестивала в Подгорица, а двете награди са самопризнание за досегашния труд и тласък за бъдещата ни работа “, разяснява шефът на Куклен спектакъл Търговище Русан Стаменов .

„ Подкрепяме благородната задача за развиване на кукленото изкуство в Черна гора и благодарим на домакините за положителната организация на фестивала “, добави Стаменов.

Успехът на „ Бременските музиканти ” зад граница не е изненада. Спектакълът към този момент има интернационално самопризнание от ХХІІ издание на Международния фестивал на спектакли за деца „ Вълшебната завеса “, когато Диана Узунова-Тодорова също бе отличена за най-хубава сценография и кукли. Актьорът Димитър Караиванов пък беше награден с приз за мъжка роля от Националния куклено-театрален фестивал „ Михаил Лъкатник “ в Ямбол за ролята му на Петела в постановката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР