Трудовото законодателство допуска два варианта за компенсиране на трудово възнаграждение,

...
Трудовото законодателство допуска два варианта за компенсиране на трудово възнаграждение,
Коментари Харесай

Какви са компенсациите при невъзможност за работа заради бедствие?

Трудовото законодателство позволява два разновидността за компенсиране на трудово заплащане, в случай че работникът/служителят не е полагал труд в резултат на настъпило злополучие. Това се показва в информация, направена от юристите на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), оповестена на уеб страницата на синдикалната организация.

При първия вид е належащо той да е бил възпрепятстван да се яви на работа при настъпило злополучие.

Съгласно закона, работодателят дължи обезщетение на работника/служителя в размер на 50% от брутното трудово заплащане, за времето, за което е бил възпрепятстван да работи, само че не по-малко от 75% от минималната работна заплата, открита за страната. С групов или самостоятелен трудов контракт може да се контракти и по-голям размер.

В случаите, когато работникът/служителят е взел присъединяване в избавителните работи при злополучие, той има право на обезщетение в цялостния размер на брутното му трудово заплащане.

Обезщетението предстои на данъчно облагане.

Причините за неявяването на работа, както и присъединяване в избавителните работи се откриват от кметството, общински съвет или различен държавен орган.

Във втория случай по силата на Закона за отбрана при злополучие и подписан контракт за присъединяване в непринудено формирование, работникът/служителят краткотрайно прекратя  работата си по трудовото правно отношение, с цел да извърши гражданското си обвързване. В този случай отсъствието му се оформя като неплатен отпуск, а за времето на неявяване получава заплащане от държавния бюджет.

Предотвратяването, преодоляването и превъзмогването на последствията от бедствия са измежду дребното случаи, в които Кодексът на труда позволява полагане на ексклузивен труд.

Съгласно Кодекса на труда работниците/служителите имат право на отпуск за осъществяване на публични отговорности: за времето на образование и присъединяване в доброволните формирования за отбрана и бедствия. Работодателят е задължен да позволява подобен отпуск на работник/служител,  придобил качество на доброволец. Доброволните формирования се основават от кмета на общината по решение на общинския съвет.

За времето на образование или осъществяване на задания по попречване или преодоляване на бедствия, пожари и премахване на последствията от тях, доброволецът се счита в неплатен отпуск, който му се признава за трудов стаж. За времето на участия в тези мероприятия, работникът/служителят получава заплащане за сметка на държавния бюджет.

За да бъде позволен отпускът, е належащо кметът на общината да уведоми работодателя на доброволеца за присъединяване в мероприятията и да издаде документ, удостоверяващ присъединяване на доброволеца, не по-късно от три дни след привършване на мероприятието.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР