Трудовият пазар в Пловдив все повече се намества в полза

...
Трудовият пазар в Пловдив все повече се намества в полза
Коментари Харесай

На фона на намаляването на средната заплата в Пловдив: Безброй оферти за работа, какво предлагат работодателите?

Трудовият пазар в Пловдив от ден на ден се намества в интерес на служителя. В изискванията на мощна конкуренция, работодателите би трябвало да стават все по-креативни, с цел да минимализират текучеството на служащи, само че и да открият точният кадър за тях.
Прочетете още
Липса на дипломиран личен състав е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват фирмите на фона на ниската безработица и гурбетчийството, което към момента е много разпространено сред популацията. 

Заплащането е един от водещите параметри, както на търсещите работа, по този начин и за предлагащите. Ако съдим по обществено оповестените разгласи за работа в Пловдив, междинната брутна заплата, което се предлага е към 2500 лв. или малко под 2000 лв. чисто заплащане. 

Разбира се в областта на услугите заплатите са надалеч по-ниски, както и за неквалифициран личен състав в браншове като " Търговия " и сродни. Месечното възнаграждение за продавач, складов служащ или сервитьор възлиза сред 1300-1700 лв. бруто , демонстрират оферти за сходни постове. При чиновниците в туристическия отрасъл обаче с изключение на твърдо заплащане има и бакшиши, които постоянно усилват доста постъпленията. Макар и рядко даже за сходни позиции работодателите се пробват да привлекат с по-добри условия, измежду които гъвкаво работно време, отстъпки за чиновниците в обекта и др. 

Клаузите, които са се трансформирало в базисни привилегии за работещите в Западна Европа обаче, към момента се много неразпространени у нас, изключително измежду дребните работодатели. Тук спадат главно обществените пакети - ваучери за храна, включен превоз или покриване на разноски за подобен, в допълнение здравно обезпечаване, застраховки, спомагателен заплатен отпуск, придобивки като преносим компютър, автомобил, телефон, бонуси и други финансови тласъци. Това са единствено част от вероятните екстри, които работодателите в огромни компании, оферират на своите чиновници. Някои компании стигат по-далече като прибавят сходни обществени условия и за членове на семействата на работещите, безвъзмездни почивки, тласъци за деца и др. 

Проверка на TrafficNews обаче демонстрира, че в Пловдив и района частични комбинации от тези пакети се оферират единствено от огромните немски, австрийски и френски работодатели - главно в бранша на производството, както и в IT и Outsourcing . В последните две сфери обаче изискванията се разграничават, като се залага на по-високи заплати, работа напълно от вкъщи и даже избор на предмета на активност - присъединяване в тъй наречените планове. 

В заводите въпреки това се набират огромен размер от хора, постоянно без характерно обучение, които минават образование и в последна сметка получават обществените облаги, които другояче са присъщи единствено за по-висококвалифицирани позиции. 

Прави усещане, че заради нарастването на задграничните компании в Индустриалните зони на Пловдив, българските работодатели са все по едва конкурентни, в случай че не предложат сходни обществени условия. Поради тази причина при тях има и по-голямо текучество, въпреки и условията на работодателите да се по-достъпни - без учебен ценз, без езици или характерен опит. Логично заплатите, предлагани от български компании, са с  сред 20-30% по-ниски от огромните интернационалните компании . Условията също са по-неблагоприятни - работа през почивни и празнични дни, постоянно без наложителното отразяване върху заплатата, удължено работно време, обезпечаване на минималната работна заплата и др. 

Не липсват обаче и положителни образци на наши работодатели, изключително в сполучливи за България стопански браншове. Високи заплати за българския стандарт, въпреки и без особени облаги, се оферират в транспортните компании, игрални зали и
казина, в някои софтуерни стартъпи и по-специализирани експортно насочени производства, да вземем за пример в сферата на медицината. 

Заплатите, оповестени като предложения за работа, обаче към момента се разграничават от междинните за Пловдив по браншове. И освен това в Пловдив междинната заплата е  1662 лв. бруто и се следи понижението ѝ през последните месеци. Това значи, че финансовите тласъци под формата на нарастване на трудовото заплащане, не са измежду най-разпространените средства за привличане на чиновници от работодателите.    



Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за април 2023 година е 1706 лева, за май - 1660 лева и за юни - 1662 лв. . През второ тримесечие на 2023 година междинната месечна работна заплата се усилва по отношение на първо тримесечие на 2023 година с 4.4%, като става 1 676 лв... Най-голямо нарастване на междинната месечна заплата е записано в дейностите „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - с 9.0%, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 8.3% и „ Други действия “ - с 6.8%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение на междинната месечна работна заплата, са „ Добивна индустрия “ - с 8.0%, „ Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване “ - с 5.8% и „ Финансови и застрахователни действия “ - с 4.4%.



Най-високо средномесечно трудово заплащане през второ тримесечие на 2023 година са получили наетите лица по трудово и служебно правно отношение в икономическите действия: „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 146 лева, „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 2 730 лева и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - 2 129 лв.. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия: „ Селско, горско и рибно стопанство “ - 1 071 лева, и в „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Административни и спомагателни действия “ - 1 081 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата, в област Пловдив, през второ тримесечие на 2023 година в публичния бранш нараства с 11.4%, а в частния бранш - с 12.6%. По размер на междинната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2023 година Пловдивска област продължава да заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София - 2 697 лева Средната месечна работна заплата за страната е 1 957 лева - с 281 лева или 16.8% по-висока от тази за област Пловдив.



В края на юни 2023 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение са с 2.8% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като доближават 228.5 хиляди. Най-голямо нарастване по отношение на години обратно има при наетите в икономическите действия „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 22.7%, „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 22.1% и „ Професионални действия и научни проучвания “ - с 12.9%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР