Трудовите договори на 35 души, назначавани на внушителни заплати за

...
Трудовите договори на 35 души, назначавани на внушителни заплати за
Коментари Харесай

Схема точи НОИ през селски дюкяни

Трудовите контракти на 35 души, назначавани на внушителни заплати за по няколко дни в три магазина в маданското село Върбина, са обект на инспекции от Териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Смолян. По тях потеглиха и каузи в Административния и Районния съд в града.

Работници са били назначавани фиктивно на високи осигурителни прагове, след което са съкращавани и са получавали по този метод компенсации от борсата. Договорите в трите магазина са сключвани през 2016 и 2017 година. Следите водят към една и съща счетоводителка, изясняват осведомени.

Схемата лъсва при рутинна инспекция на чиновници на Национален осигурителен институт в магазин в селото. Те се усъмняват първо в дългия лист от хора, работили в обекта на Едноличен търговец " Юлияна Хаджиева ". В магазинчето за хранителни артикули с повърхност 25 кв.м са назначени за по 5 дни на трудови контракти 22-ма души на длъжности хигиенисти, продавач-консултанти и даже готвач. Хигиенистите са с трудови контракти за по 460-470 лева заплата, само че продавач-консултантите са се подписали за заплати от по 2000 - 2600 лв.. При инспекциите се изяснило, че " служащите " въобще не са стъпвали в обекта. Сега те би трябвало да връщат на страната общо 116 909 лева

Собственичката на магазинчето е безапелационна, че не е назначавала никого от 22-мата си " служащи ". Тя декларира, че е дала пълномощие на счетоводителката си да я съставлява пред институциите, само че не и правото да подписва контракти. И незабавно подава коригираща декларация в Национална агенция за приходите и заличава фиктивните трудови контракти.

При инспекцията на Национален осигурителен институт в селото лъсват фиктивни контракти на още 13 души по същата скица в други две магазинчета. В едното са назначени и освободени 8 лица, които в този момент би трябвало да връщат общо 51 383 лева В другото са писани на работа по същия метод петима мъже, които би трябвало да връщат 4119 лева От Национален осигурителен институт са поискали отменяне на подписаните трудови контракти и са сезирали Инспекцията по труда, която открила куп нарушавания на трудовото законодателство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР