Трудотерапевтична работилница „Северозапад“ подготвя 6 младежи с интелектуални затруднения от

...
Трудотерапевтична работилница „Северозапад“ подготвя 6 младежи с интелектуални затруднения от
Коментари Харесай

Работилница “Северозапад” подготвя младежи с интелектуални затруднения за предизвикателствата на живота

Трудотерапевтична работилница „ Северозапад “ приготвя 6 младежи с интелектуални усложнения от Защитени жилища 1 и 2 и Преходното жилище към Комплекса обществени услуги за деца и лица с увреждания /КСУДЛУ/ в Мездра да се оправят с провокациите на живота отвън институциите. Разкриването на работилницата стана допустимо с помощта на положителното взаимоотношение сред Фондация „ Проект Северозапад “ и община Мездра. Оборудването на помещението, ситуирано в двора на комплекса, намиращ се на ул.”Манастирище” № 99 в градчето, стартира при започване на февруари. Средствата са обезпечени от TELUS International Europe, а обезпечаването на трудотерапевт стана допустимо с поддръжката на донорите на Фондация „ Проект Северозапад “.
6-те консуматори на КСУДЛУ в Мездра, които се образоват на едни от най-важните умения в живота, са определени след осъществена самостоятелна оценка на подобаващите за всеки от тях типови действия и образование по какъв начин да работят с новото съоръжение. С младежите главно работи трудотерапевта Деница Минева, която има нужните обучение, подготовка, опит и отношение. Впоследствие тя ще премине и в допълнение образование, с помощта на което ще се усеща по-спокойна и уверена в бъдещата си работа.
Повече за концепцията за основаването на Работилница „ Северозапад “ описа Яна Рупева, шеф на Фондация Проект Северозапад.
„ Създадохме работилницата с мисълта, че в нея младежите с интелектуални усложнения ще придобият трудови умения и привички. Тук те се учат по какъв начин се създават артикули, които по-късно ще продават. Благодарение на взаимната работа сред младежите, трудотерапевта и обществените служащи на КСУДЛУ ще бъде основана и мощна връзка, посредством която целим да подкрепим децата и младежите в нелеката задача да станат по-самостоятелни и да придобият умения, витално нужни за човек да живее самичък или отностително самостоятелно”, добави Рупева.
Директорът на Фондация „ Проект Северозапад “ разясни, че 6-те консуматори на трудотерапевтичната работилница още преди окончателното й съоръжение, са поискали да се включат в дейностите по разчистване и нареждане на помещението. Вече е минал процесът им на опозаване с трудотерапевта и са почнали да създават магнити, тениски и гривни с положително качество, които сами ще продават в бъдеще.
„ Нашата цел е посредством взаимната работа да създадем сувенири, които хората ще купуват, защото са красиви, а не тъй като са направени от хора в потребност. Вече сме постигнали сделка с Врачанска и Видинска митрополии сувенирите да се продават в техните манастири и сега работим по това да се създаде по-широка мрежа от места, в които тези прелестни произведения да се продават”, добави Яна Рупева.
Шестте младежи, с коити се работи в Работилница „ Северозапад “ са доста ентусизаирани от новите действия, посредством които се ранообразява всекидневието им и се усещат значими. В момента младежите се учат на значимите умения по какъв начин се върви на работа и се съблюдава работно време, без значение, че към този момент са ограниени в границите на двора на комплекса. Заедно с трудотерапевта те са изработили и тениски с логото на работилницата, които са работното им облекло за часовете, през които работят в помещението. Идеята на екипа на Фондация „ Проект Северозапад “ е в бъдеще, когато потребителите на услугата придобият повече обществени умения, да имат опцията да се движат и „ работят” и отвън рамките на Комплекса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР