Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация. Това призна на

...
Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация. Това призна на
Коментари Харесай

НАП: Не бяхме достатъчно внимателни! Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация

 " Трудно събираме ИТ експерти с нужната подготовка ". Това призна на брифинг шефът на Националната организация за проходите Галя Димитрова в коментар след хакерската офанзива, при която изтекоха данни на повече от 5 млн. души.

" Признавам, че не сме били задоволително деликатни. Нашият блян беше да предоставяме от ден на ден електронни услуги на от ден на ден хора, с цел да могат да извършват отговорностите си по-лесно, само че подценихме салдото сред досегаемост и сигурност ", сподели още Димитрова.

Анализът за аргументите за случая е посочил пропуски в работата на звената на Национална агенция за приходите за осведомителна сигурност. Димитрова разгласи, че към този момент са уволнени ръководителите на отделите " Информационна сигурност " и " Информационни системи ".

" Обмисляме, че тази активност - заради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана ", разгласи тя. Освен това, към този момент се работело по създаването на нова ИТ инфраструктура.

" Национална агенция за приходите е постигнала и реализира забележителни резултати. Няма друга организация по приходите в европейски мащаб, която да е нараснала три пъти приходите си ", сподели още Димитрова. 

Тя посъветва българските жители да сменят само паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към Национална агенция за приходите и удостовери, че не е належащо да се подменят лични карти, съобщи Нова тв. 

Галя Димитрова съобщи, че финансовият министър Владислав Горанов не е изискал оставката й, а упорства за решения за оправянето с казуса. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите изясни, че по време на отпуска си е била в непрекъсната връзка с екипа си и с министър Горанов. " Обсъждани са с мен всички взети дейностите ", добави тя.

Заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Милена Кръстанова изясни, че доста от данните, които са изтекли и са тествани досега, са разместени и комплицирани. " Сега нашата работа е тези 609 хиляди записа с механически средства да бъдат сведени до обозрим брой, с цел да проверим дали са манипулирани ", добави Кръстанова.

До момента 937 620 български граждани са създали информации за изчитане на данни, оповестиха от организацията. 665 000 от тях са с изтекли данни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР