Трудно преживява Любка Кумчева след пенсионирането си от БАН. Държавата

...
Трудно преживява Любка Кумчева след пенсионирането си от БАН. Държавата
Коментари Харесай

Ретро: Любка Кумчева крета с мизерна пенсия. Легендарната синоптичка мечтаела да си купи кренвирши

Трудно претърпява Любка Кумчева след пенсионирането си от Българска академия на науките. Държавата оценила дългогодишния й стаж на унизително дребна сума, която не й стигала да покрива дори обикновените си потребности, оповестява " Ретро ".

Пенсията на именитата синоптичка била минимална и тя от години безусловно си брояла стотинки за самун, със страдание описват нейни познати. Кумчева не се показвала на никое място, излизала единствено на пейката пред порутената панелка, в която имала непретенциозно апартаментче, и понякога се отбивала до кварталния магазин. Парите й стигали единствено за самун, мляко и някоя ябълка, а понякога си разрешавала да си купи кренвирши. Нискокачествените салами се трансформирали в фантазия за пенсионерката, която успявала да се почерпи с тях единствено по празници. Гордата Любка обаче в никакъв случай не се е оплаквала, а метафизичен отсичала: „ Каквото е за целия народ, това е и за мен “.

Кумчева беше една от именитите фигури на екрана. Зрителите чакаха с неспокойствие прогнозата за времето, с цел да си възнамеряват утрешния ден. За страдание, тя не получаваше заплатата на сегашните водещи и пенсията й е от най-ниските. Единственото, от което се страхувала, било да не се разболее, тъй като медикаментите са скъпи и не са по джоба й, настояват нейни някогашни сътрудници. Всъщност здравословни проблеми на един от доайените на родната метеорология бяха повода за нейното изваждане от редиците на Националния институт по хидрология и метеорология – Национален институт по метеорология и хидрология. Легендата Кумчева, с която са отраснали генерации, има 20 години стаж в Българска национална телевизия, 10 от които пред камерите и 10 зад кадър.

Кариерата й стартира през 1968 година, когато в малкия екран вземат решение, че прогнозите за времето би трябвало да се водят от експерт. Обявен бил конкурс, който младата служителка на Национален институт по метеорология и хидрология спечелила. „ Започнах с доста боязън и терзание, тъй като прогнозата постоянно се излъчваше онлайн ”, спомня си синоптичката. След раздялата с Българска национална телевизия Любка траяла да работи за Института по метеорология. До пенсионирането си тя в никакъв случай не е напускала Българска академия на науките. От дългогодишната си активност като метеоролог тя открила, че прогнозите на родните синоптици се сбъдват сред 85 и 90 на 100. Кумчева си спомня като собствен максимален неуспех, когато точно на 8 март оповестила хубаво време, а на женския празник клоните на дърветата се чупели от сняг.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР