Трудно Музеят на социалистическото изкуство ще намери място за съхранение

...
Трудно Музеят на социалистическото изкуство ще намери място за съхранение
Коментари Харесай

Директорът на Музея на социализма: При нас няма място за Паметника на Съветската армия

Трудно Музеят на социалистическото изкуство ще откри място за предпазване на Паметника на Съветската войска, в случай че той бъде демонтиран. Това заяви Николай Ущавалийски, шеф на Музея на социалистическото изкуство пред Радио „ Фокус “.

 

„ В началото на лятото имахме среща с регионалния шеф на София – госпожа Тодева. Тя пристигна в музея и дружно се уверихме, че в музея мъчно ще се откри място за този монумент заради размерите му. На срещата участва и шефът на Националната изложба. Стигнахме до мнението, че преди да се подхващат стъпки за преместването на паметника, би трябвало да се изготви един архитектурно-художествен план “, сподели още Ущавалийски.

 

„ Демонтирането на монумент и ситуирането му в друга среда значи да се направи един нов монумент – до този миг нямаме никакви съответни податки по какъв начин ще наподобява този монумент в новата му обстановка. Нямам информация какво ще има на мястото на паметника " сподели още шефът на музея.

 

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава огромна статуя, безапелационен е Ущавалийски. „ Не е ясно дали единствено от високия фундамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като опция, с цел да приютим паметника в музея, е от северната страна на постройката – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е към 1 декар, което за мен също не е задоволително, само че е единствената опция паметникът да бъде част от музея “, съобщи Ущавалийски.

 

„ Не знам какво има под брозна и гранита на паметника, който е извънредно солиден. Това допуска правенето на геодезистко изследване – там може да има връзки, ВиК и прочие. Депа за сходен вид статуи въобще не могат да бъдат въображаеми като вид “, безапелационен е шефът.

 

„ Нямаме информация какво е настоящото положение на паметника. Това би трябвало да се изследва, да се каже от реставратори какво е мнението им. Ателието по консервация и реституция към Националната изложба се занимава с графика, приложно-декоративни изкуства и така нататък, само че не с монумент от такива мащаби. За страдание нищо не е ясно “, заключи Николай Ущавалийски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР