Трудно е да срещнем човек, който да не се е

...
Трудно е да срещнем човек, който да не се е
Коментари Харесай

Странно или приемливо: Защо плачем в самолетите

Трудно е да срещнем човек, който да не се е качвал на аероплан през живота си. Това е неповторимо прекарване, което хората не правеха изключително постоянно до напълно скоро. Така че не е чудно, че то ни предизвиква някои странни и непредвидени неща, в това число да ни разплаква.

Докладите по тематиката са анекдотични, само че са доста : През 2011 година Virgin Atlantic даже организира изследване, което откри, че " повече от половината от интервюираните (55%) са съгласни, че страстите им се ускоряват по време на полет, а 41% от интервюираните мъже са декларирали, че се крият под одеяла, с цел да скрият сълзите си ".

Когато летим, е по-вероятно да се разплачем - само че за какво?

" На всяка възраст, при другите полове, религии, раси и генезис, доста хора имат някое от главните психологични болести - от клаустрофобия до агорафобия и други разнообразни прояви на тревога - те са повсеместни ", споделя доктор Робърт Л. Куигли, старши вицепрезидент и районен медицински шеф на International SOS & MedAire.

" Стресът от пътуването е задоволителен, с цел да задейства всеки, който има базови проблеми с психологичното здраве ", споделя той.

Малцина настояват, че пътуването със аероплан не е стресиращо: Да стигнеш в точния момент до летището, да преминеш през интензивния надзор на сигурността, по-късно да се качиш на самолета и да се увериш, че си натъпкал всичките си движимости и тялото си в дребни пространства - допустимо най-бързо - е предизвикателство.

Ако пътувате независимо, сте затворени в малко пространство с група непознати за времето на полета. Тези условия изнервят мнозина.

А по-късно има и причина за пътуването. Току-що сте се сбогували с обичан човек или летите за изявление за работа или за място, на което в никакъв случай не сте били? Всички тези неща са стресиращи даже за най-равнодушните хора. Като прибавите даже лек проблем с тревогата (тревожността е най-разпространеното психологично заболяване, засягащо съвсем 20% от населението), не наподобява толкоз любопитно за какво хората могат да се окажат в рев, щом се повдигнат нагоре.

Самолетите също са особена - и постоянно неприятна - среда.

Все по-малките седалки и пониженото до най-малко пространство за краката водят освен до болки в бедрата и коленете.

" По-малките седалки усилват тревогата - главните ви физически граници са нарушени ", споделя доктор Джоди де Лука, лицензиран клиничен психолог от Колорадо и специалист по височината и страстите.

" Вече не е успокояващо да летиш. Основните ни потребности - храна и питиета, одеяла и възглавници, не са обезпечени. Ограничава се даже количеството, което можете да вземете на борда, с цел да се успокоите ", прибавя тя.

И още - налягането в кабината, което нормално се поддържа на равнище 5000-8000 фута, може да има напълно действителни физически последствия, според от индивида.

" Съществуват голям брой доказателства, че по време на полет човек изпада в релативно положение на хипоксия [недостиг на кислород] ", споделя Куигли.

Според нея пасажерите може да не осъзнават последствията от това.

" Един човек може да се усеща ревлив, различен приспивен - хипоксията въздейства на хората по друг метод. Възможно е даже да има хормони, които се задействат от хипоксията - всичко това е идиосинкратично. "

Като съберем тези фактори, не е изненадващо, че плачем на 36 000 фута. Чувстваме се физически необичайно, имаме дребен надзор върху събитията и може да се усещаме уязвими.

Чувствайки се по този метод, може да се обърнем към филмите по време на полет, само че всеки, който е плакал поради ужасна сантиментална комедия - да, това бях аз, подсмърчайки на " Как да загубиш мъж за 10 дни " - знае, че от време на време медиите могат да работят против намаляването на прочувствените усеща.

" Има нещо особено в това да плачеш на борда на аероплан ", споделя Стивън Грьонинг, професор по кино и медии във Вашингтонския университет в Сиатъл, който е проучил по какъв начин заниманията по време на полет могат да имат неповторим резултат върху пасажерите.

В изследване по тематиката, озаглавено " Плач по време на полет: The Intimacy of Inflight Entertainment, той твърди, че " софтуерният уред на развлеченията по време на полет генерира просвета на фамилиарност [като създава] връзки на изключителна непосредственост сред пасажера и медийната форма ".

Грьонинг счита, че комбинацията от стресови фактори и близостта на медията може да е повода, която ни води до сълзи.

Ролята на алкохола

Какво върви по-добре с един филм от чаша вино? Алкохолът може да помогне за понижаване на тревогата от полета за някои хора, само че може да има и голям брой негативни резултати: Той може да ускори дехидратацията, която така и така визира множеството пасажери заради налягането в салона.

Физическите и психическите резултати на алкохола и налягането в кабината се допълват, споделя Куигли. Така че, в случай че пиете коктейл по време на полет, двете неща могат да се засилят взаимно.

" Алкохолът може да ви направи по-емоционални - както и хипоксията ", споделя Куигли.

ДеЛука не поучава да се пие по време на полет и показва, че е рисково да се комбинират медикаменти за тревога с алкохол.

" Може да се стигне до дихателна непълнота ", споделя тя.

И по този начин, какво можете да извършите, в случай че се чувствате прочувствени по време на полет? Един от разновидностите е просто да си поплачете, стига да можете да го извършите, без да разстроите другите пасажери. Всеки плаче по друг метод, може да се окаже, че можете да пролеете сълзите си по персонален метод.

Но имайте поради, че се намирате на публично място - споделя Де Лука. Тя поучава пасажерите да се преценяват със личното си благоденствие, както и с другите към тях. Така че, в случай че усетите, че сълзите ви наближават, помислете дали да не намерите насаме място, където да поплачете (което, признава тя, е предизвикателство в множеството самолети).

За да избегнете сълзите, " в случай че пътувате с някого, поговорете за възприятията си ", поучава Де Лука като първа линия на отбрана. Ако сте сами, тя предлага да се разсеете: " Така мозъкът е заставен да мисли, вместо да усеща - решавайте кръстословица или Содук, играйте видеоигра или мисловни игри благодарение на писмеността. "

Някои считат, че подкастовете за медитация - Insight Timer и Tara Brach оферират десетки гратис - са потребни за усмиряване и разпределяне на забързания или прочувствен разум.

Саморегулирайте това, което гледате или слушате, и избягвайте медиите, които нормално ви карат да се чувствате прочувствено, предлага Де Лука.

Това е по-лесно от всеки път - и даже може да промени какъв брой постоянно се случва да плачете, до момента в който летите.

" Нещото, което се е трансформирало във връзка с развлеченията по време на полет, е, че хората към този момент по-често носят личните си устройства на борда. Така че може да се следи спад на рева на борда, тъй като хората сами избират какво да вземат със себе си в самолета ", вместо да избират от авансово определени варианти, споделя Грьонинг.

Някои са скептични, че хората плачат повече на огромна височина.

Д-р Пол Уикс разгласява изследване, което демонстрира, че хората плачат със същата периодичност като вкъщи, и назовава цялата идея, че плачем повече, до момента в който летим, " псевдофеномен ".

Паметта също може да играе роля. Възможно е също по този начин да си спомняме по-добре случаите, когато сме плакали в аероплан, в сравнение с други случаи, когато сме проливали сълзи.

" Плачът самичък по себе си не е запаметяващ се за вас по метода, по който е запаметяващ се плачът в самолета ", споделя Грьонинг.

Така или другояче, не би навредило да опаковате спомагателни кърпички.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР