Трудно е да си представим необятността на световния океан, особено

...
Трудно е да си представим необятността на световния океан, особено
Коментари Харесай

Какво живее в Марианската падина

Трудно е да си представим необятността на международния океан, изключително когато типът ни е съумял да изследва някакви си 5% от него.

Океанското дъно е осеяно с цели планински вериги, долини, върхове и падини, като най-дълбоката точка е Марианската котловина, ситуирана в Тихия океан сред Япония и Папуа Нова Гвинея.

Бездната й стига до умопомрачителните 10 994 метра под морското ниво.

Слънчевата светлина прониква едвам към километър под повърхността на водата, а останалите десетина километра надолу са цялостен мрак.

Това обаче не значи, че там не живеят създания, които са намерили метод да се приспособяват към особения си хабитат.

Рибата-призрак



Тази риба наподобява като анимационен воин, излязъл от комикс.

Съществуването й е доказано от учените през 2004 година, само че мнозина са вярвали, че съществува още през началото на предишния век. Просто през тези години не са разполагали с уреди, с които да извадят рибата, без да навредят на най-интересните част от анатомията й.

В главата й има пласт зелена течност, която разрешава на рибата да свети, даже в мрака на 600 метра под морското ниво.

Това, което виждаме като очи в предната част на главата й, в действителност са ноздри - постепенен механизъм за адаптиране към неналичието на светлина. Чрез тях се ориентира към плячката си, която по-късно осветява с главата си в моментите преди да я нападне.

Еволюция в най-невероятните й проявления, дами и гопода.

Акула-гоблин



Акулата-гоблин прилича разновидност сред риба звук и друго, много грозно животно. Дано не го одобри персонално.

Това творение е тук от милиони години и съвсем не е мръднало (от еволюционна гледна точка). Продълговатата му зурла е снабдена с електро-чувствителни датчици, които и разрешават да усеща и най-малкия електрически заряд.

Интересното е, че щом един път " надуши " плячка, акулата-гоблин " изстрелва " челюстта си отвън тялото и хваща жертвата си.

Дължината на документираните човеци надминава 3 метра, само че няма публични данни за междинните размери на тези животни, защото са виждани прекомерно дребен брой екземпляри.

Октопод Дъмбо



Заради особените си " уши ", този октопод е кръстен на слончето Дъмбо от детския филм, който може би някои от нас помнят.

Това е най-дълбоко живеещият октопод, който населява дъното на дълбочина до 500 метра.

Тялото може да порасне до диаметър от 30 сантиметра и тегло до 13 кг.

Тези миловидно-изглеждащи октоподи са едни от най-ожесточените хищници от рода си и са известни с това, че гълтам плячката си цяла.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР