Трудно е да се установи причината за взрива при липса

...
Трудно е да се установи причината за взрива при липса
Коментари Харесай

Руски адмирал обясни защо се е взривила аржентинската подводница

Трудно е да се откри повода за гърмежа при липса на спомагателни сведения. Така съветски адмирал, някогашен командващ на именитата Средиземноморска 5-та ескадрила на ВМФ Валентин Селиванов разяснява по-ранните изказвания на Аржентина.

Както БЛИЦ писа, от мястото, където изчезна подводницата „ Сан Хуан” е бил чут мощен гърмеж.


„ Аржентина не оповестява по кое време е бил регистриран този гърмеж. Както разбрах, сега на загуба на връзката с подводницата. Че гърмежът не е нуклеарен – да, там няма нуклеарно оръжие, само че въпреки всичко имаме гърмеж. Затова считам, че са могли да се взривят само муниции, а тази подводница е била натоварена с торпеда. Ако се е взривило едно, в същия отсек могат да се детонират всички”, уверен е адмирал Селиванов.

Според него за определяне повода за гърмежа би трябвало да се знае дълбочината, на която подводницата се е намирала в този миг.

„ Не мисля, че това е било провокирано от хората там. Взривът може да е избухнал и без тяхно присъединяване. Вривателят – това е нещо доста комплицирано като устройство, там има дребна игла, която попада на иницииращото вещество и по този начин се стига до гърмеж. Например огромно налягане може да откъсне тази игла, по тази причина и би трябвало да се знае дълбочината на подводницата. Можем да създадем съмнение, че подводницата е паднала на по-голяма дълбочина и налягането в лодката да се съпоставя с налягането на водата. Например – на един километър дълбочина, може ли да си визиите какво налягане е това?! И под негово въздействие да се е стигнало до взрив”, допуска съветският адмирал.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР