Трудно е да се определи кой е точният момент, когато

...
Трудно е да се определи кой е точният момент, когато
Коментари Харесай

Нещо необикновено се случи в Русия

Трудно е да се дефинира кой е точният миг, когато стана ясно, че митингите в събота в Русия - където десетки хиляди хора в цялата страна приканиха за освобождението на опозиционния водач Алексей Навални - са нещо неизмеримо.

Това несъмнено не беше насилието, упражнено по отношение на протестиращите и даже минувачи (като дамата, ритната инцидентно в корема от служител на реда в снаряжение), нито умишлените офанзиви против кореспонденти. Такива случки са тъжна простащина. Не беше дори това, че на митинг излязоха хора в невероятни ъгълчета на Русия като Якутск, където температурите паднаха до минус 60 градуса по Фаренхайт [ок. -51 градуса по Целзий - бел. прев.]. Екстремният мраз и отдалечеността в никакъв случай не се пречели на руснаците да показват недоволството си.

Не, в случай че имаше случай, който да свидетелства за забележителността на съботните митинги, това евентуално са фрагментите от Москва с служителите на реда за битка с безредиците, които гледат комплицирано и дезориентирано към тълпата, която ги обсипва със снежни топки. Или може би едно друго видео с млади мъже, нападащи по този начин яростно изцяло екипирани служители на реда, които сигурно не са очаквали такава опозиция и съвсем отстъпват.

Тези актове на непокорство и ескалация (в предишното хора получаваха присъди за мятане на пластмасови чаши и бутилки просто по посока към полицаи) акцентират дълбочината на националното неодобрение от живота под ръководството на президента Владимир Путин. Протестите, свикани от вкарания в пандиза опозиционен водач Алексей Навални и извършени макар предизвестията на управляващите, съставляват удивително развиване. След години на релативно мъртвило, Русия за следващ път е неспокойна.

Ако се съди по отговора на властните, те осъзнават, че са изправени пред проблем. Репресиите счупиха върховете. На 27 юли 2019 година, на един от най-големите митинги от десетилетия, бяха арестувани 1373 индивида. В събота бяха прибрани към 3100. Понякога арестите бяха съвсем механични. В една сцена, запечатана на видео, един стачкуващ, който схваща, че служителят на реда просто желае да попълни квотата от арести, предлага себе си вместо различен. И е отведен съответно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР