Трудно е да се определи колко точно са щетите, но

...
Трудно е да се определи колко точно са щетите, но
Коментари Харесай

Христо Бозуков: Щетите от градушката в Пловдивско са за милиони

Трудно е да се дефинира какъв брой тъкмо са вредите, само че става въпрос за потърпевши към 4000 декара аграрни култури, евентуално вредите са за милиони левове. Най-засегнати са в Ръжево Конаре, Белозем, частично в Маноле и Шишманци.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков.

„ Дори държавната помощ, която се дава при доста неприятни климатични условия, е при 100% заличаване на реколтата, да се изплаща 80% от нея. Много е мъчно на 100% да се изплатят вредите, само че следва комисии да стартират обследването на терен. Ще желаяме и нотифициране на държавна помощ по мярката “de minimis” и се надявам, че Европейски Съюз ще ни позволи, с цел да можем да помогнем в оптималната степен засегналите “, добави той.

Бозуков добави, че е посъветвал земеделците от района в най-кратък период да отидат в регионалните аграрни служби и да подадат заявки за проучване на вредите.

„ Градоносният облак е засечен от метеоролозите много от надалеч и е наблюдаван пътят му, откакто е наближил, е почнало обстрелването с ракети от 18:10 ч. и в 19:28 ч. е получен сигнал за прекъсване на обстрела. Това е общоприета съгласувателна процедура сред Министерството на земеделието, Министерството на защитата и Министерството на превоза. В момента тече взаимно обучение на НАТО, самолетът поради който е спряно изстрелването на ракетите, е пристигал от Германия и защото е минавал над региона, от координационния център е подадена възбрана да се изстрелват ракети, тъй като някоя от тях може да го улучи. Нали си представяте какво ще се случи, в случай че свалим аероплан на НАТО “, сподели още служебният министър на земеделието.

Разчетът, който сме създали и предложили на Министерството на финансите за бюджета на Министерството на земеделието, е в размер на 110,5 млн. лева

Според Бозуков тези средства ще бъдат утвърдени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР