Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на

...
Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на мерките и зеления сертификат

Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните ограничения и зеления документ. Това съобщи пред съветникът на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова.

„ Не би трябвало да нагласяваме мисленето си по подобен метод, че да мислим към 1 март, 1 април, 1 май. Всичко почива на данни, които се проучват доста съществено и се разграничават за обособените страни. Има си правила, съгласно които се поставя карантина, подвига се карантина, дали се пуска локдаун, дали се подвига. Не бива да го обвързваме с дати “, сподели тя.

По думите и у нас всичко върви със забавяне от месец и половина до два месеца.

 „ Омикрон дойде със забавяне и колкото и да се приказва, че 80% от случаите са  с него, има и други, които са с Делта. Направихме елементарен опит в „ Токуда “ и изследвахме кой е причинителят на всички тежки пневмонии. Всички те са с Делта, до момента в който по-леките прекосявания на заболяването са Омикрон “, изясни проф. Аргирова.

Тя сподели, че България сега се намира на гребена на петата вълната и започваме леко втурване от другата страна.

Относно ултиматума на партия „ Възраждане “ зеленият документ да отпадне до 20 февруари, Аргирова сподели, че се следят данните. „ Имаме понижаване на заболеваемостта, обаче в последната седмица имаме стационарен брой на интензивни кревати, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави към 50% “, сподели тя. Сред критериите за отпадането на зеления документ е интензивните кревати в страната паднат под 5% на претовареност.

Тя съобщи, че последното ни място по-ваксинация в Европейски Съюз е доста притеснително и че те провокира интерес от страна на Световната здравна организация и други страни, държавни управления и неправителствени организации.

„ Много постоянно ми се случва да давам изявленията на непознати радиостанции и малките екрани с единствения въпрос каква  е повода за това. Според мен аргументите са няколко. Една от тях е неправилната и на моменти неприятна връзка за имунизациите, която породи у хората много огромна нерешителност и неустановеност “, сподели Аргирова.

„ Когато стартира имунизация още при започване на 2021 година, тя стартира с възторг и предпочитание. Тогава се появи и един смъртен случай в Катуница, който още преди да се обясни, министър председателят Борисов тогава сподели, че стопира имунизацията. За имунизацията на AstraZeneca става въпрос. Цяла Англия е имунизирана с нея и нямат никакви недоволства “, добави тя.

Проф. Аргирова съобщи, че е създадена информационна тактика, която ще бъде освен за тези ваксини, само че и за работата на педиатрите при въвеждането на имунизациите за деца и за промоция на новите медикаменти против COVID-19.

„ Тази тактика е безусловно подготвена и се чака да влезе в Министерския съвет “, изясни тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР