"Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще

...
"Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще
Коментари Харесай

Д-р Филипова обясни защо България прави точно обратното на ЕС при ваксинацията ВИДЕО

"Трудно е да се каже какъв брой дози от имунизациите ще дойдат в България доникъде на годината. Ситуацията е много динамична. Хубавата вест е, че първичното закъснение, оповестено от производителите не ни визира, тъй като за първото тримесечие, за което е оповестено понижението и има дребен брой доставени лекарства и те са в края на тримесечието.

Забавяне е допустимо да стане с всяка ваксина, защото производителите работят изключително. Въпросът е да няма забавяне”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” секретарят на Националния имунизационен щаб доктор Радосвета Филипова.
Ние сме една от дребното страни в Европейски Съюз, които заделят количества за втора доза от имунизацията. „ Именно това е терзанието на огромни страни в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние вършим през цялото време таман противоположното и заделяме за втора доза, с цел да може всички, които са почнали имунизация, да могат да я завършат”, уточни доктор Филипова.

„ Данните са динамични. Не предлагам да се вторачваме във всяка информация, която излиза на момента. Трябва да съблюдаваме графика, с цел да има непрекъснат поток на ваксини. Още повече, че в някои европейски страни, тези доставки са разграничени на няколко ваксини, с цел да може да се обезпечи количеството, в случай че някоя компания спре производството, което е малко вероятно”, успокои тя.
Страната ни е декларирала над 13 милиона дози – за две дози за цялото население. „ Ваксините не се слагат от какви да е медицински лица, а единствено от лекари. Това също би трябвало да се вземе поради, когато приказваме за периоди за имунизация на населението”, съобщи специалистът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР