Трудно е да се даде реалната цифра колко хора преминават

...
Трудно е да се даде реалната цифра колко хора преминават
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Статистиката на МВР очевидно не отговаря на реалния брой мигранти

Трудно е да се даде действителната цифра какъв брой хора минават през България, само че явно статистиката на Министерство на вътрешните работи не дава отговор на действителния брой. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” на Нова тв арабистът Владимир Чуков.

„ Опитвам се да проследявам Фейсбук групите на хората, които минават. Преди 3 дни имаше словоизлияние от една жена от Алжир, която желае да отиде във Франция. Избира Балканския маршрут. От Турция 8 пъти се пробва да премине в Гърция, само че не съумява. Алтернативата е през България. Минала е на седмия път. В момента си седи в Сърбия и се готви да премине тежката унгарска ограда ”, описа специалистът.

Той изясни и схемата на каналджиите. „ Шофьорите са наети, това са като гидовете. Трафикантите си седят в някой топъл кабинет и прибират парите. Те са като туроператори. Те се конкурират между тях ”, изясни Чуков.
„ Отивате и си казвате – аз желая да отида дотук. И получаваш оферта ”, сподели специалистът.

Според някогашния зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи Милен Иванов страната не може да ръководи мигрантите, само че може да ръководи силите и средствата, които пазят границата.
„ Проблемът не е в полицейския чиновник на улицата, а е в ръководството на системата ”, сподели Иванов, разяснявайки зачестилите гонки с коли с мигранти.

„ За да не допуснете някой да премине през границата, би трябвало да имате сили и средства за това и те да се ръководят от експерти. В Академията на Министерство на вътрешните работи не останаха експерти граничари. С годините напуснаха или бяха накарани да изоставен няколко специалисти ”, сподели Иванов.

„ През 2000 година приключи последният випуск граничари във Военното учебно заведение. Оттогава подготовката на офицерите се реализира от Академията на Министерство на вътрешните работи ”, сподели Иванов.
Според него границата не може да бъде опазена, в случай че се завишат наказванията. Единствено хора на терен могат да спрат натиска.
„ С утежняване на наказванията единственият резултат ще е, че ще напълним пандизите ”, сподели Иванов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР