Трудно е да направим оценка на кабинета Денков-Габриел“, която да

...
Трудно е да направим оценка на кабинета Денков-Габриел“, която да
Коментари Харесай

Вигенин: Всяка промяна в Конституцията трябва да бъде максимално широко обсъдена

" Трудно е да създадем оценка на кабинета „ Денков-Габриел “, която да съдържа и нещо позитивно, тъй като на този стадий към момента сме в изчакване да се случи нещо положително. Не виждаме каква е задачата, какви са дилемите, какви са желанията на този кабинет “. Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Българското национално радио.


В предаването „ Неделя 150 “ социалистът уточни във връзка с кабинета: „ Изглежда, че се върви по някакъв лист, формиран неизвестно къде, по който някакви неща се вземат решение в Народното събрание. Основните решения досега са свързани с осъществяване на някакви външнополитически задължения и споразумяване на персонални и групови ползи през промени в законодателството, избавяне на хора от наказателно гонене, основаване на предпоставки за настаняване на избрани бизнеси на апетитни места. Не виждаме нещо свястно, което този кабинет да е направил досега и което да е съдържателно за хората “, сподели Кристиан Вигенин.


Той уточни, че социалистите са очаквали да видят стъпки в полза на хората най-малко през бюджета, само че и там за жалост, няма нищо положително: „ Да забележим по какъв начин ще минат дебатите. Ние имаме своите оферти “, сподели социалистът и добави, че единственото, което може да се оцени като позитивно, е че кабинет въобще съществува: „ Ако това е задоволително за някого, за нас не е “, прибави обаче Вигенин.


„ Важно е, че властта се върна там, където и е мястото, само че въпреки всичко посоката на развиване на страната, задачите, които се слагат, би трябвало да потеглят от политика, която да стои зад държавното управление. Към момента не виждаме такава политика, не виждаме поредност от стъпки, които да водят в някаква посока. Не виждаме никакви ясни цели, които да си е сложило държавното управление и болшинството в Народното събрание, с изключение на две - участието на България в еврозоната и в Шенген, които е добре, че ги има, само че не е задоволително “, разяснява още Вигенин.


И добави, че това не оправдава съществуването на държавното управление: „ Ние желаеме да забележим какво ще направи то за приходите на хората, за затваряне на обществените неравенства, за възстановяване на бизнес средата, за привличане на вложения, за по-висок икономическия напредък. Не съм чул някой да приказва по тези тематики “.


По думите на социалиста тематиката за конституционните промени се дъвче, а позицията на Българска социалистическа партия по тематиката е следната: „ Ние сме декларирали нашето желание да участваме в полемиките по този въпрос. Лидерът на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи оня ден, че към този момент нямало болшинство за бързи промени в Конституцията. Не знам къде го търсят това болшинство - аз не знам към нас някой да се е обърнал, с цел да разясняваме каквото и да е по тази тематика “, сподели Вигенин и уточни, че когато комисията проработи, социалистите ще вземат участие в нейната работа, както и ще вземат участие съдържателно в процеса посредством разнообразни конгреси и начинания, защото всяка една смяна в Конституцията би трябвало да бъде оптимално необятно разисквана.


„ Всичко, което се говореше от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преди изборите, остана на назад във времето. Това е не просто една сглобка на три обединения, които имат доста болшинство в Народното събрание. Това е сглобка на политически, стопански и лични ползи на водачите и от тази сглобка на тези от време на време противоречащи си ползи, виждаме една безредна политика ", съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.  


Той разяснява още: „ Проблемният метод, по който стартира да действа Народното събрание е прочут от едни други времена, когато болшинството на ГЕРБ мачкаше опозицията и правеше каквото си желае. Тази седмица беше безусловно показателна, когато в петък без безусловно никакви съвещания, невиждано в историята на Народно събрание, бяха вкарани 10 точки в дневния ред без никакво пояснение за какво. Просто някой някъде е поел задължения, че би трябвало да минат тези точки и болшинството като машина си ги гласоподава. Това в допълнение основава напрежение освен в Народното събрание, само че се придвижва и в обществото “, сподели Вигенин.


По отношение на украинския уебсайт „ Миротворец “, в чийто лист попадна социалистът, той съобщи:  " Сайтът " Миротворец " въобще не е толкоз безопасен, за колкото се пробват да ни го показват. Това е нашето усещане от чутото от българските служби. Дори от болшинството в Народното събрание се чуха оценки в тази посока, че този уебсайт освен не оказва помощ на Украйна, а дава учредения да бъде атакувана поради метода, по който се отнася към съществуването на този уебсайт ".


Вигенин съобщи още: „ Щях да допускам, че държавното управление на Украйна няма нищо общо с този уебсайт и не може да предприеме нищо против него, в случай че не беше позицията на украинското посолство, с която оправдават съществуването на уеб страницата и изясняват, че той е с научноизследователски и креативен цели “, сподели Вигенин и уточни, че на уеб страницата попада персонална информация, апели за принуждение, фотоси на трупове и различен вид притеснителни данни.


Той подчертава върху обстоятелството, че за разлика от българските институции, някои от интернационалните организации и други страни са отправяли претенции този уебсайт да бъде закрит. Вигенин уточни още, че ще упорства българските институции да извадят българските жители от този лист, които са близо 80.


Социалистът разяснява още: „ Целта е да основава боязън у тези, които показват друго мнение. За мен остава известно удивление по какъв начин се оказах единственият настоящ депутат и зам.-председател на Народното събрание в този уебсайт. Там е качено мое изявление от Народното събрание от предходната година и то на български език. Почвам да допускам, че има българска интервенция в това “, уточни Вигенин и добави, че ще чака да разбере какво действително е подхванато от страна на институциите, с цел да подсигуряват сигурност на хората, включени в листата.


По отношение на военната помощ за Украйна, Кристиан Вигенин уточни, че Българска социалистическа партия поддържа изпращането на филантропична помощ, само че твърдо не поддържа изпращането на оръжие: „ Страната ни трябваше да заложи стратегически едно по-различно държание и присъединяване във идващите стъпки: поддръжка за всичко останало, без военната помощ, с цел да бъдем действителен фактор, когато се заприказва за мир. Това е позиция в полза на България, на българските жители, а в вероятност е и в полза на мира “, сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и изрази нуждата от съществено разискване каква би трябвало да е стратегическата роля на България в тази обстановка и по какъв начин да защитим интереса и вероятностите на страната.  


По думите на социалиста обаче все още няма никакъв спор по тематиката: „ Къде е България във всичко това? Кой дефинира дневния ред на България и на българските институции, стартирам към този момент да се двоумя. Колкото и да е мъчно, аз ще продължа да се пробвам да слагам въпроси и да търсим позиции, които да сплотяват, а не да разделят още и още българското общество, тъй като най-после тази война, която се води в Украйна, полека-лека се принася и тук “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР