Трудно е да бъдат игнорирани фундаменталните трансформации в световната икономика,

...
Трудно е да бъдат игнорирани фундаменталните трансформации в световната икономика,
Коментари Харесай

Путин: Световната система за сигурност се влошава, споровете се умножават

„ Трудно е да бъдат пренебрегнати фундаменталните трансформации в международната стопанска система, политиката, обществения живот и технологиите. Пандемията от короронавирус се трансформира в голямо предизвикателство за цялото човечество и форсира структурни промени, чиито основи бяха положени преди години. Пандемията даде нови сили и на проблемите и несъответствията по света, като ние имаме причина да имаме вяра, че напрежението може да ескалира в допълнение. В историята няма директни паралели, само че доста специалисти съпоставят актуалната обстановка с края на 20-те години и началото на 30-те години на предишния век. Може да се съгласите с тези изказвания, може и да не се съгласите, само че в доста отношения - както от позиция на мащаба, така и на систематичния темперамент на провокациите, аналогиите са забележими. “, Това съобщи съветският президент Владимир Путин в своята тирада по време на третия ден от провеждащия се онлайн Световния стопански конгрес в Давос. По думите му сега се следи мощна поляризация както на национално равнище, по този начин и на международно. „ Популизъм, ляв и десен радикализъм и други екстремистки придвижвания добиват по-голяма известност “.

Според него всичко това прави интернационалните връзки по-малко постоянни и предсказуеми.

„ Влиянието на интернационалните институции отслабва, а броят на районните спорове пораства. Световната система за сигурност се утежнява, а разногласията се умножават. Всички знаем, че неуспехът в разрешаването на този вид проблеми през XX век докара до пагубни войни. Днес сходен развълнуван спор не е вероятен, или най-малко се надявам да не е вероятен, защото това би означавало завършек на нашата цивилизация “, сподели Путин.

Той съобщи, че в случай че не предприеме дейности за отбягване на сходни сюжети, ние рискуваме да преживеем колапс на международното развиване, при който да има битка всеки против всеки.

„ Общата ни отговорност е да избегнем такова бъдеще и да подсигуряваме градивен и положителен път на развиване. “, разяснява съветският президент.

Путин изложи няколко основни провокации, които съгласно него интернационалното общественост би трябвало да адресира.

„ Първото е от обществено и икономическо естество. Ако погледнем статистиката, макар сериозните рецесии от 2008 година и 2020 година, можем да дефинира последните 40 години като извънредно сполучливи за международната стопанска система. От 1980 година насам международният БВП на глава от популацията по паритета на покупателната дарба се е удвоил. Това е положителен знак. Глобализацията и вътрешният напредък дадоха подтик на разрастващите си страни. Повече от 1 милиарда души бяха извадени от беднотия. В Китай да вземем за пример броят на хората, които живеят с по-малко от 5,5 $ дневно съгласно Световната банка, е намалял от 1,1 милиарда през 1990 година до по-малко от 300 млн. през последните години. Това е голям триумф за Китай. В Русия броят на тези хора намалял от 64 млн. души през 1990 година до към 5 млн. души през днешния ден. За това считам, че вървим в вярната посока “, разяснява Путин.

По думите му обаче въпросът е какво стои зад този международен напредък и кой се е облагодетелствал най-вече от него. „ Безспорно е, че разрастващите се страни завоюваха доста от него, само че тяхното приобщаване към международната стопанска система не докара единствено до откриването на нови работни места на тяхна територия, само че провокира и доста неравноправие в приходите. Парадоксално, проблемите с поляризацията в развитите страни са още по-сериозни. Според Световната банка през 2000-та година в Съединени американски щати е имало 3,6 млн. души, които живеят с по-малко от 5,5 $ дневно, а през 2020 година броят на тези хора е повишен до 5,6 млн. Тенденцията е същата в развитите европейски страни. “, сподели Путин.

Руският президент означи, че за същия глобализацията е донесла забележителен скок в облагите на огромните интернационалните компании – главно американски и европейски. Той е безапелационен, че огромните печеливши от тази наклонност са най-богатият 1% от популацията.

„ През последните 30 години действителните приходи на повече от половината жители на редица развити страни не са нарастнали. Същевременно с това цената на здравните и просветителните услуги е повишена доста. Иначе казано, даже в богатите страни милиони души не виждат вероятности за напредък на техните приходи. “, сподели Путин.

По думите му тези несъответствия в международното икономическо и обществено развиване са пряк резултат от политиката на така наречен „ Вашингтонски консенсус “, чиито неписани правила, даващи приоритет на икономическия напредък посредством трупане на дълг, дерегулацията и ниските налози за богатите и корпорациите.  Той добави, че пандемията от ковид единствено е изострила тези проблеми.

„ Възстановяването след рецесията не е лесна задача. Ако преди 10 години казусът можеше да бъде решен посредством стимулиращи макроикономически политики, то през днешния ден тези механизми не работят. Ресурсите на процедура са изхабени. В някои стопански системи държавният дълг гони 300% от Брутният вътрешен продукт, а всички развити страни имат лихви, към нулата. Това основава практическа неспособност за стимулиране на стопанската система посредством обичайните принадлежности. Така нареченото количествено облекчение води до по-голямо неравноправие в обществото. “, разяснява Путин.

Според съветският президент второто фундаментално провокации през идното десетилетие е от обществено и политическо естество. Той засяга възходящата поляризация на публично равнище.

„ Това напрежение се отразява даже на страните, които имат добре открити цивилен и демократични институции, които работят за изглаждането на сходни проблеми. Системните социо-икономически проблеми водят до неодобрение и имат потребност от особено внимание. Ако тези проблеми не бъдат решени, разделянето на обществото ще се усили “, сподели Путин.

Руският президент означи, че тези обществени разделения се укрепват от въздействието на актуалната технология.

„ Дигиталните колоси играят все по-голяма роля в публичния живот. В някои области тези компании се съревновават с страни. Те имат аудитория от милиони консуматори, които употребяват техните екосистеми. Въпросът е доколко тези монополи подхождат на публичните ползи? Къде е границата сред сполучлив световен бизнес и индивид, който пробва да ръководи обществото в собствен интерес, подменяйки законни демократични институции и ограничавайки правото на хората да вземат решение сами по какъв начин да живеят и какви визии да показват. В последно време виждаме какво се случва в Съединени американски щати и имам вяра, че всички знаят защо тъкмо приказвам. “, сподели Путин.

Той съобщи, че третото предизвикателство, или ясната опасност, пред която сме изправени през това десетилетие е ескалирането на международните проблеми.

„ Ако някои страни решат да търсят вътрешни врагове, те непроменяемо ще имат потребност и от външни такива, върху които да трансферират виновността за всеки свои неуспех. Външен зложелател, към който да насочат недоволството на своите жители. В момента ние сме очевидци на растеж на напрежението във външната политика. Ние чакаме да бъде натрапен още по-голям напън върху страните, които отхвърлят да бъдат послушни и лесни за надзор спътници. Използването на търговски бариери, нелегитимни наказания и безпричинни рестрикции в сферите на финансите и технологиите усилва риска от едностранно потребление на военна мощ. Това е доста рисково. “, разяснява Путин.

Руският президент съобщи още, че макар тези разлики и провокации е значимо да виждам с позитивизъм на бъдещето и да останем ангажирани с поддържането на градивен разговор.

„ Наивно е да се приказва за универсални вълшебен решения на изброените въпроси, само че всички ние би трябвало да работим за намирането на общи подходи и понижаване на различията “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР