Трудно бих могъл да кажа. Това е свързано с новия

...
Трудно бих могъл да кажа. Това е свързано с новия
Коментари Харесай

Експерт: Не е работа на учителите да търсят бомби по коридорите

" Трудно бих могъл да кажа. Това е обвързвано с новия протокол, съгласно който шефовете на образователните институции трябва да дават отговор при възможна опасност, този въпрос не се одобри еднопосочно в учителската колегия. Учителите какво ли не ги задължаваха. Не виждам по какъв начин може да стане това нещо.  Необмислено е от страна на МВР такова обвързване да се вменява на учителите и на останалия личен състав в учебно заведение " каза главният специалист в Синдиката на българските учители Иван Кънчев в " Денят ON AIR ".

" Учителят или служителят би могъл, в случай че забележи нещо подозрително, да даде информация за това, само че не и да тръгне по коридорите и да търси бомби, това е работа на способените органи ", безапелационен е той.

По думите му в протокола на Министерство на вътрешните работи има и нещо позитивно - шефовете няма да дават отговор за решение дали едно учебно заведение да бъде затворено, а съответните органи.

" Трябваше да бъде това нещо по-добре създадено. Темата е доста ангажираща, имайки поради всичко, което става към нас, в това число и войната. Синдикатът на българските учители направи едно проучване и се оказа, че в София има две-три скривалища, които биха могли някак си да се употребяват. Аварийните изходи във всяко едно образователно заведение в множеството случаи са заключени и затрупани с неща. Много малко са спешните изходи, които се работят като такива. Тук роля играе пожарната сигурност, обвързвано с пожарите, също изискват спазването на тези спешни изходи да съществуват ", разяснява Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Учителите и шефовете би трябвало да са осведомени какво се случва при такава обстановка, провеждат се курсове за хакерски атаки, само че за сходни обстановки би трябвало да бъдат готови шефове и учители. Те би трябвало да имат подготвеност да реагират. Ние призоваваме Министерството да вземе съответните решения, да се приготвят съответни стратегии за образование на учители и шефове, за обезпечаване на сигурността на учениците ", сподели още специалистът.

" Редовната власт ни е нужна във всички аспекти, нека имаме държавно управление ", акцентира Кънчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР