Трудна работа се оказа излъчването на министър-председател. Както и да

...
Трудна работа се оказа излъчването на министър-председател. Както и да
Коментари Харесай

България 10 години управлявана от премиер, завършил само тре...

Трудна работа се оказа излъчването на министър-председател. Както и да са се въртели политическите рулетки през годините, взор обратно повдига въпроса до каква степен критерии за избора са били експертността и положителното обучение.

Докато съвсем всички английски министър председатели, като се изключи Чърчил и още неколцина, които също имат влиятелни дипломи, са ученици на Оксфорд, в биографиите на френските министър-председатели най-често се срещат университетите Sciences Po и École nationale d’administration (ENA).

А у нас най-дългогодишният министър председател е ходил на учебно заведение до трети клас. Станко Тодоров от Отечествен фронт е дърпал конците на страната от 9 юли 1971 година чак до 18 юни 1981 година, което прави 9 години, 11 месеца и 9 дни. По отношение на престоя му във властта най-вече до него се приближава Бойко Борисов, който обаче е доста по-образован. Десетилетия наред народът се майтапеше с изгубената тапия на комунистическия водач Тодор Живков, само че се оказва, че най-скаран с учението е бил Станко Тодоров.

След Освобождението някои министър председатели са с доста положително обучение за своето време

Учили са в чужбина, какъвто уклон е имало тогава у начетените хора, които могат да си го разрешат.

Повечето са били в Русия. Първият - Тодор Бурмов от редиците на Консервативната партия, е приключил Киевската духовна академия. Васил Друмев пък е бил стипендиант на Одеската семинария, както и Драган Цанков, управлявал страната от Либералната партия. През Историко-филологическия факултет на Московския университет минава пътят на Петко Каравелов, само че след 3 година следване напуща и стартира да учи право. Той е женен за една от най-образованите дами за своето време у нас - русенката Екатерина Каравелова, възпитаничка на Южнославянския интернат в Николаев и на ІV Московска женска гимназия, която приключва със златен орден.

Възпитаници на Николаевската академия на Генералния щаб в Петербург са Казимир Ернрот и Леонид Соболев. А Стефан Стамболов учи в Духовната семинария в Одеса, само че не я приключва, защото е изключен заради връзките му с съветски революционери.

Имаме и министър председатели, приключили в Европа

Сред възпитаниците на немската школа е най-младият ни министър-председател, който поема властта едвам на 32 година - Васил Радославов от Либерална партия. След Априловската гимназия в Габрово той учи в Писек и Прага, Чехия. През 1878 година следва право във Виена и приключва в Хайделберг, Германия.

Константин Стоилов, един от редакторите на Христо-Дановата " Марица ", пази докторат по право в Хайделбергския университет, а по-късно учи гражданско право в Париж. Бъдещият министър председател е най-образованият от оня интервал.

Френски ученик е и Димитър Греков от Народнолиберална партия. Той е от първия випсук на Болградската гимназия през 1868 година, след това приключва право в Екс-ан-Прованс, Франция, със стипендия от гимназията. Полага и втори изпит за докторантура - документ от Академията на Екс.

Безпартийният Тодор Иванчов е приключил Робърт Колеж в Цариград, след което е учил медицина в Монпелие, Франция.

В изучването на наши министър-председатели са взели участие също Чехия, Австрия, Швейцария и Белгия.

Има приключили освен известни университети, само че и учили преди този момент в фамозни учебни заведения като Робърт лицей в Цариград и влиятелната гимназия „ Терезианум “ във Виена, а и в известния измежду българите Южнославянския интернат на Тодор Минков в Николаев.

Сред най-известните университети, в които са учили наши министър председатели, са Хайделбергският в Германия и Виенският. Много известен избор е право в Екс-ан-Прованс, Франция. Дори Васил Коларов от Българска комунистическа партия е учил там.

През 20. век към този момент имаме ученици на български образователни заведения

Често срещано е Военното учебно заведение в София. Сред неговите ученици да вземем за пример са Рачо Петров и Никола Мушанов.

Популярен е и Софийският университет. Петър Габровски приключва право там и специализира във Виенския университет.

Продължава да има и непознати ученици - на Германия, Франция, Швейцария. Петър Гудев от Народнолиберална партия да вземем за пример учи право в Париж и приключва в Брюксел, а Теодор Теодоров следва агрономство в Мюнхен, преди да прекъсне образованието си заради заболяване от туберкулоза. Александър Цанков от Демократически сговор пък следва право в Софийския университет и стопанска система в Мюнхен, Вроцлав и Берлин.

След 1945 година да заемаш поста министър председател е задоволителна и тапия от гимназия

Само Васил Коларов е с образование във Франция и с тапия от Швейцария, а Гриша Филипов - от Москва.

От 90-те години насам множеството ни министър председатели са с дипломи от Софийския университет (Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров, Георги Близнашки, Огнян Герджиков) и от настоящия УНСС (Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Иван Костов, Пламен Орешарски, Марин Райков), а също и от московски висши учебни заведения (Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станишев).

Има няколко ученици на Първа британска гимназия в София, Английската гимназия в Пловдив и на Френската гимназия в столицата.

На този декор изключенията са малко: Симеон Сакскобургготски с Френския колеж в Мадрид и Бойко Борисов - инженер по специалността „ Противопожарна техника и безопасност” с чин лейтенант от Висшата специфична школа на Министерство на вътрешните работи (сега Академия на МВР).

Нямаме министър-председатели в доста топ университети, само че пък имаме с начално обучение и прогимназия. И дори един самообразовал се - Димитър Петков от Народнолиберална партия министър, който е министър председател през 1906-1907 година

ТОП 5 НА НАЙ-ОБРАЗОВАНИТЕ



Васил Радославов - Либерална партия - министър-председател, 28 август (16 август) 1886 - 10 юли (28 юни) 1887 година Учи в Априловската гимназия в Габрово, а по-късно в Писек и Прага, Чехия. През 1878 година следва право във Виена и приключва в Хайделберг, Германия. Баща му е килиен преподавател в Ловеч. Радославов е 7. в класацията като най-дълго управлявал министър-председател - 5 година 9 м. 16 д.



Константин Стоилов - Консервативна партия - министър-председател, 10 юли (29 юни) 1887 - 1 септември (20 август) 1887 година Учи в пловдивското епархийско учебно заведение „ Свети свети Кирил и Методий “ при Йоаким Груев. През 1871 година приключва Робърт лицей в Цариград. През 1877 година пази докторат по право в Хайделбергския университет, а по-късно учи гражданско право в Париж. 10-ти в класацията като най-дълго управлявал министър-председател – 4 година 8 м. 21 д.



Стоян Данев - Прогресивнолиберална партия, 1-ви мандат 4 януари 1902 (22 декември 1901) - (2 ноември 1902), 2-ри мандат (4 ноември 1902) - (18 март 1903), 3-ти мандат (18 март 1903) - 19 май (6 май) 1903 година Учи в родния си град Шумен, а по-късно с финансова помощ от Евлоги Георгиев - в гимназия в Прага, която приключва през 1878 година След това учи право в Цюрих и Лайпциг и приключва в Хайделберг през 1881 година, а през 1883 година - и политически науки в Париж.



Иван Гешов - Народна партия 29 март 1911 – 14 юни 1913. За малко в гръцко учебно заведение при църквата „ Свети Димитър “ в Пловдив, само че е изместен в Централното българско учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “, където негов преподавател е Йоаким Груев. Учи британски език в Американското учебно заведение (Американския колеж). Живее в Англия, където е обучаван от частен преподавател. През есента на 1866 година постъпва в „ Оуенс Колидж “ - тогава е изпитен център на Лондонския университет, а в този момент - Манчестърски университет. Първоначално се интересува от химия, а по-късно се ориентира към публичните и икономически науки.



Богдан Филов - безпартиен, 16 февруари 1940 - 9 септември 1943. Учи в Карлово и Пловдив. Завършва Първа софийска мъжка гимназия в София. Заминава за Германия с държавна стипендия на Министерство на просвещението. Следва класическа лингвистика във Вюрцбург и Лайпциг, както и археология и римска история във Фрайбург. Докторската му дисертация от Фрайбург е издадена незабавно като книга - прибавка на влиятелното немско списание Klio в Лайпциг. Специализира археология, музейно дело и нумизматика в Бон, Париж и Рим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР