Тройната лява коалиция в пълен състав отказа поканата за разговори

...
Тройната лява коалиция в пълен състав отказа поканата за разговори
Коментари Харесай

И ДБ отказа писмено на Плевнелиев

Тройната лява коалиция в цялостен състав отхвърли поканата за диалози с контактната група, ръководена от президента Росен Плевнелиев (2012 – 2017) и някогашния външен министър Соломон Паси. Това стана ясно през днешния ден след извършените диалози с ГЕРБ-СДС и „ Български напредък “. Заявка за работа с всички парламентарни групи заявява някогашният длъжностен министър председател и лидер на „ Български напредък “ Стефан Янев при срещата си с контактната група. В началото на срещата някогашният длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова удостовери, че „ Български напредък “ е подготвена да беседва с всеки в името на българския народ. Тя е уверена, че трябвало да се отстранен поръчките „ инхауз “, въпреки по тях да работи сегашният длъжностен кабинет, който е още веднъж на президента Румен Радев.
Комитова изрази удивление, че евроатлантически партии са в грубо сблъскване. Смятам, че това би трябвало да се преодолява, в случай че те в действителност са евроатлантически, сподели тя.

От своя страна, Росен Плевнелиев съобщи, че водените съвещания по никакъв метод не целят основаването на каквото и да било държавно управление или обединения, а търсенето на решение и единодушие.

По-рано денем Плевнелиев и Паси се срещнаха с представители на ГЕРБ-СДС, а в понеделник им предстоят диалози с Движение за права и свободи.

На влизане за първия диалог Соломон Паси дефинира задачата на контактьорите като нещо приблизително сред „ Мисията невъзможна “ и „ Умирай мъчно “.

От рухването на Берлинската стена до през днешния ден в никакъв случай политиката не е влияела толкоз на вътрешнополитическия живот. Ние сме в неповторима обстановка и би трябвало да се намерят неповторими решения, безапелационен е той.

Според него функционалността на контактната група е неофициална.

Виждаме, че има доста повече общи неща сред партиите, в сравнение с разлики, само че липсва разговор. Участвал съм в десетки договаряния и едно от най-трудните неща сякаш е да подпомогнеш разговора сред българи и българи, изясни Паси.

От своя страна Плевнелиев съобщи, че както за него, по този начин и за доктор Паси, европейското и демократичното развиване е идея.

Нагърбихме се с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите и да си приказват, да реализират единодушие. Това не значи основаване на коалиция, а че ще минем по решения на незабавните стратегически цели. Ще се радваме да има небосвод за държавно управление, без значение в каква настройка. Нямаме упоритости и его, желаеме работещи институции. Ние сме пристигнали с една-единствена цел – да търсим решения по национални цели, които да заложим в дневиян ред на новото Народно събрание. Оценяваме като сериозна и високорискова обстановката в България и района. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е мъчно и когато е тежко, жителите чакат такива решения, акцентира той.

И добави, че са поканени групите, които отразяват вижданията за почтено участие на България в Европейски Съюз.

По думите му сред ключовите цели за страната ни сега е участието в Еврозоната и Шенген.

Превъоръжаването на българската войска също е измежду тях. Ще попитаме всички дали са подготвени да търсят решения и цели. Ако е по този начин – дали са подготвени да поемат отговорност, уточни Плевнелиев.

На старта на срещата с ГЕРБ-СДС водачът на парламентарната група Десислава Атанасова се обърна към двамата с думите, че това е част от търсенето на метод за разговор сред политическите сили в една прекомерно комплицирана ситуация на рецесии.

Оптимисти сме и виждаме доста по-голямо поле на единодушие от това, което се прожектира обществено сега. Отворени сме за всички парламентарно показани партии. Това съобщи Росен Плевнелиев след срещата на водената от него и Соломон Паси контактна група с представители на ГЕРБ-СДС.

Те са гъвкави. Готови са на диалози за работещо държавно управление, без да прецизираме с какъв небосвод и в какъв формат, сподели още Плевнелиев.

Силна политическа воля е нужна през днешния ден, с цел да не се окажем в периферията на Европейския съюз и да дадем тежки жертви от геополитическа позиция, което пък да докара до беднотия и разрушение на българските институции, разяснява Плевнелиев. И заключи, че крайната цел на контактната група е да излезе с декларация, която да се концентрира върху целите и решенията, по които са открити пресечни точки.

Надяваме се, че в идващите дни някои от останалите партии ще премислят своята позиция и ще се явят на диалози с контактната група. Това споделиха пък представителите на ГЕРБ-СДС, които участваха в срещата с водената от Соломон Паси и Росен Плевнелиев група в събота.

Решенията би трябвало да почиват само на разсъдъка. Ситуацията е извънредно тежка, има доста рецесии, с които би трябвало да се оправим. Българските жители не чакат от нас твърдоглавие. Колегите би трябвало да осъзнаят, че без разговор няма решение и не е допустимо съединяване. А без съединяване няма мощ. Само с диалози може да се върви напред. В противоположен случай политическото его ще вземе превес, съобщи Десслава Атанасова.

Тя разяснява и вчерашния избор на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание, като акцентира, че той е станал вероятен, тъй като „ систематичните партии демонстрираха разсъдък “.

Даниел Митов пък акцентира, че на Соломон Паси му се е налагало да води диалози със севернокорейски деспот.

Да се надяваме, че българските политически водачи ще се държат по-разумно, сподели депутатът.

Надявам се еволюцията, обвързвана с проявата на по-голяма отговорност, да продължи. ГЕРБ-СДС няма да си разреши да има просто аритметично болшинство. Подобно държавно управление би било безпомощно, както се видя и при предходното. Или ще стане въз основата на позиции и цели, или няма да стане въобще, сподели Томислав Дончев.

Членовете на първата политическа мощ категорично означиха, че ще положат всички нужни старания, с цел да сформират работещ кабинет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР