Тройната балканиада по бейзбол, софтбол и слоупич за смесени отбори,

...
Тройната балканиада по бейзбол, софтбол и слоупич за смесени отбори,
Коментари Харесай

Юрий Алкалай: Балканското първенство в София е пример за световния бейзбол и софтбол

Тройната балканиада по бейзбол, софтбол и слоупич за смесени тимове, чието второ издание ще се организира тази седмица в София (26-29 април), може да се трансформира в международна процедура. Това разгласи президентът на българската федерация по софтбол Юрий Алкалай, по чиято самодейност през 2015 година бе проведено дебютното балканско състезание по този модел, също в столицата на България.

" Инициативата на България от 2015 година да организира за първи път на едно и също място и едновременно интернационален шампионат по бейзбол и по софтбол към този момент се дава като процедура за образец в международен мащаб - уточни Алкалай на конференция в пресклуб " България ". - Има хрумвания в бъдеще този формат даже да се ползва в квалификационни надпревари на международната конфедерация (WBSC). Разбира се, към момента сме малко надалеч от този стадий, тъй като Балканите към момента са единственият регион в света, който има своето обособено районно състезание. Основната причина да е по този начин добре призната тази самодейност е, че надпреварите от двата спорта - женският и мъжкият, се организират едновременно и на едно и също място. Тоест, дава се опция на хората да сравнят преимуществата и особеностите на двата спорта. А те, убеждавам ви, са много разнообразни. И се дава опция на спортистите да поддържат връзка повече между тях. "

Предстоящото състезание в София '18 ще бъде първото събитие от честванията по случай 30-годишната на проведения бейзбол и софтбол в България. Специален посетител ще бъде президентът на международната бейзболна и софтболна конфедерация Рикардо Фракари.

" Благодарение на големия възторг на всички момчета и девойки, които се събрахме през 1988-а, в един миг стигнахме до равнище от 24 клуба в цяла България - напомни Алкалай. - За страдание сега сме доста надалеч от това равнище. Имаме обаче освен положителното желание, само че проектите, а откровено се надяваме и опциите да го достигнем още веднъж. Честването ще стартира в петък, на 27 април, когато президентът на WBSC Рикардо Фракари ще бъде почетен с купата " Почетен професор " на НСА, а вечерта ще отпразнуваме 30-ия рожден на българския бейзбол и софтбол в хотел " Витоша Парк " с коктейл. Очакваме представители на ММС, БОК, Столична община, които да бъдат съпричастни с този наш празник. Искрено се надявам, че след 30 години някой различен ще застане тук пред някои от вас, с цел да презентира с по-ярки краски активността на бейзбола до тогава. "



Освен формалните събития от федерацията по бейзбол плануват редица съпътстващи мероприятия по случай 30-годишнината на американската игра у нас.

" Предвиждаме много неща да се случат през месеците май, юни, юли и септември - разкри Алкалай. - Световната конфедерация сега показва на обществеността един нов прочит на играта, който е предопределен за деца. Казва се " Бейзбол 5 " и на процедура е игра, която всяка група дечица с един тебешир и една топка за тенис може да играе на улицата с голи ръце. Надяваме се, че общината ще ни позволи да създадем първия показателен шампионат по този спорт пред паметника на Съветската войска. След това се надяваме да намерим средства, с цел да създадем верига от такива шампионати на централните площади във всички градове, в които се играе бейзбол сега, а след това и във всички градове, които проявят някакъв интерес. Активните градове са София, Дупница и Благоевград, а предварителни диалози по въпроса имаме със Стара Загора, Казанлък, Козлодуй и Русе. Паралелно започваме активност в Софийска област, тъй че да притеглим нови деца. Имаме оборудването, сякаш имаме и хората, с които можем да го създадем. "

Засега остава отворен въпросът с материалната база, защото продължава неяснотата към бейзболното игрище в националния състезателен център " Диана " в столичния кв. " Дианабад ".

" За страдание, макар уверенията, които получихме при започване на годината от ММС, не можахме да подпишем в точния момент контракта за стадион " Диана " и затова той отпадна от графика на балканското състезание - разгласи Алкалай. - Хубавата вест е, че през вчерашния ден е реализирано съглашение сред софийските клубове и " Национална спортна база " ЕАД, тъй че тези дни ще бъде подписан договорът за идния сезон в Българската бейзболна лига. Което значи, че СТК ще би трябвало да пренасрочи част от мачовете, когато този стадион стане разполагаем. Очакваме, че това ще стане в границите на идващите две седмици. Договорът може би ще бъде подобен, че тимовете, които употребяват стадиона - Юнак, Блус и Атлетик, ще имат грижа за поддръжката му и ще заплащат само режийните разноски на НСБ. В интерес на истината наемът, който е контрактуван, е порядъчен, най-малко на фона на това, което се случва в София. "

Алкалай добави, че и през 2018 година бейзболът и софтболът няма да разчитат на помощ от страната:

" Държавата тази година няма да обърне внимание на бейзбола и софтбола. Поне по този начин сподели министър Красен Кралев, а аз мога да кажа, че го разбирам. Той следва една избрана политика. Няма да разясня дали е добра или неприятна, само че тя е политика и се следва. Ако ние осъществяваме нещата, които сме замислили, съм повече от убеден, че идната година федерацията ще получи финансиране. Защото ще покаже, че освен е спорт от олимпийската стратегия, а и доста други неща, най-много своята обществена значителност. Федерации като нашата, които не получават финансиране, в действителност носят на бюджета доста пари. Аз направих една калкулация. В последните пет години с помощта на интернационалните надпревари, които ние организираме, в бюджета са постъпили малко под 100 000 лева От тях ние сме видели един огромен геврек. Поставих го този въпрос на министъра, той отговори, че другият министър, който дава отговор за финансите, не ги вижда тъкмо по този метод нещата. "



Относно поддръжката на международната конфедерация Алкалай показа:

" WBSC оказва помощ основно с ноу-хау. Помага естествено и с екипировка. Но те виждат тяхната роля основно с това да подкрепят с фрагменти. Ние споделяме, че имаме потребност образование, те изпращат подобаващия човек. Казваме, че имаме потребност от съдии, те провеждат курсове за съдии при нас или в чужбина. Искаме медийна поддръжка, получаваме медийна поддръжка. За страдание - или за наслада, не знам кое от двете, организацията не е като във футбола. Това, че присъстваш на едно международно или европейско състезание, не носи пряк дял за националната федерация. "

Засегната бе и тематиката за бъдещето на бейзбола и софтбола в програмата на олимпийските игри. Двете американски игри бяха лишени от непрекъснатия си статут с решение на МОК от 2005 година и за финален път раздадоха своите комплекти медали в Пекин '08. Дългоочакваното им завръщане ще бъде в Токио '20 като спомагателна дисциплинираност.

" Доколкото знам, един спорт би трябвало да участва на три поредни олимпийски игри, определен от домакина, с цел да получи непрестанен статут - разяснява Алкалай. - Моят сътрудник и ръководител на европейската бейзболна федерация (СЕВ) Дидие Семине е член на организационния комитет на игрите в Париж '24. Има доста сериозен напън и от WBSC, и от уредниците в Лос Анджелис '28, и от самата френска федерация по бейзбол и софтбол да посочат двата американски спорта като една от спомагателните дисциплини в програмата. Дори към този момент е предназначен имот във френската столица, на който с непозната инвестиция да бъде издигнат олимпийският бейзболен комплекс. Но дали това ще се случи, никой не знае. Работи се доста интензивно. Шансовете към този миг са към 45%. Що се отнася до Лос Анджелис, там няма смисъл да разясняваме. Ако там няма бейзбол и софтбол, ще е необичайно. "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР