Троянската света обител "Успение Богородично" приключи успешно проект с европейско

...
Троянската света обител "Успение Богородично" приключи успешно проект с европейско
Коментари Харесай

Троянският манастир приключи успешно европроект за разкриване на работни места за безработни

Троянската света обител "Успение Богородично " завърши сполучливо план с европейско финансиране за откриване на работни места за безработни и неактивни лица от община Троян, описа игуменът на манастира Величкият свещеник Сионий пред Българска телеграфна агенция.

Проектът "Нова претовареност за строителни служащи ", който се извършва от август 2016 година, е спечелил финансиране по схемата "Ново работно място 2015 " на Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси 2014-2020 ". За първи път сходен план се извършва от представители на Българската православна черква и е пилотен църковен план за страната, посочи игуменът на Троянския манастир.

По думите му той се е конкурирал за финансиране с общо 1700 подадени оферти и е единственият утвърден план за духовна институция по тази процедура. Той е на обща стойност 206 504 лева, от които 175 528 лева европейско и 30 975 лева национално съфинансиране, разяснява свещеник Сионий параметрите на плана.

Благодарение на реализирането на плана в светата обител са разкрити 14 нови работни места, на които са назначени безработни лица от селата Орешак, Галата и град Троян. В продължение на 12 месеца те бяха ангажирани в работите по възобновяване, възобновяване и реституция на манастира.

Тези действия не престават към този момент четвърта година по самодейност и под управлението на игумена на Троянската света обител Величкият свещеник Сионий и вследствие на огромната възстановителна активност манастирските здания получават напълно нов образ, показват от манастира. "Първоначално наетите лица минаха четиримесечен обучителен курс за придобиване на нужните за специалността на строителя познания и умения. След привършване на курса и полагане на заключителни изпити, обучаемите получиха свидетелства за добита професионална подготовка по специалността "Строител ", компетентност "Бояджийски работи ", описа Елза Тодорова, началник на плана.

За новите работни места с финансиране по плана е закупено нужното строително съоръжение - скелета и стълби, електрогенератор, бояджийска машина, ъглошлайфи и високопроизводителна машина за нанасяне на мазилки - на обща стойност 61 900 лева Постигната е главната цел на плана - да бъдат основани устойчиви работни места за безработни и неактивни лица от община Троян, като фокусът е върху лица, принадлежащи към характерни уязвими целеви групи: шестима от назначените служащи са безработни младежи до 29 година, а четирима са безработни на възраст над 54 години, добави свещеник Сионий.

Най-честата причина тези хора да бъдат без работа е изчезналата или незадоволителна подготовка, неприложима към изискванията на трудовия пазар. Проектът дава опция на такива хора да преминат образование за придобиване на нова специалност и да получат работа за най-малко 12 месеца. За този интервал те получаваха заплащане в размер на минималния застрахователен приход за съответната икономическа активност, разяснява свещеник Сионий.

След привършване на плана седем от назначените служащи ще останат на работа в светата обител за най-малко още една година. Останалите ще могат да потърсят работа при други работодатели от строителния отрасъл. Придобитата по време на плана подготовка им дава късмет да влязат и да останат трайно на трудовия пазар, означи духовникът. Всички знаци на плана са изпълнени на 100 %. Висока оценка на постигнатите резултати беше дадена и от заместник-министъра на труда и обществената политика Зорница Русинова, която бе на посещаване в Троянската света обител, с цел да се запознае с напредъка на плановите действия, сподели игуменът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР