Тропическите Малдиви може да загубят цели острови, освен ако не

...
Тропическите Малдиви може да загубят цели острови, освен ако не
Коментари Харесай

Малдивите отчаяно търсят инвестиции за борба с влиянието на климатичните промени

Тропическите Малдиви може да изгубят цели острови , в случай че не могат бързо да получат финансиране за битка с въздействието на климатичните промени , разяснява външният министър, оповестява " Ройтерс ".

Бившият президент Мохамед Нашид организира съвещание на кабинета под вода , за да притегли вниманието към световното стопляне, преди десетилетие.

И въпреки всичко Малдивите, известни най-много със своите бели пясъци и оградени с палми атоли, които притеглят туристите, се мъчат да намерят пари за създаване на сериозна инфраструктура .

" За дребните страни не е елементарно ", разяснява външният министър Абдула Шахид пред " Ройтерс " в Ню Делхи. " Докато получим финансиране, може да сме под вода . "

По време на договарянията на Организация на обединените нации за климата в Мадрид през декември, Малдивите и други уязвими страни настояха за съответен прогрес в ново финансиране , с цел да получат помощ да се оправят с бедствия и дълготрайни вреди , свързани с изменението на климата, само че не съумяха . Шахид се надява, че идващият кръг от договаряния, който ще се организира в Глазгоу през ноември, ще даде по-добри резултати.

Една от най-ниско разположените страни в света , повече от 80% от земите на Малдивите са на по-малко от метър над междинното морско ниво , което трансформира популацията от към 530 000 души извънредно уязвимо от бурни талази, морски надигания и неприятно време.

През 2004 година цунамито в Индийския океан опустоши страната с болшинство мюсюлмани, причинявайки финансови загуби от към 470 милиона $ - 62% от Брутният вътрешен продукт - и удари инфраструктурата, в това число и единственото интернационално летище, което бе затворено за няколко дни.

Две от главните промишлености в страната - туризмът и риболовът - мощно зависят от крайбрежните запаси , а множеството обитаеми места и сериозната инфраструктура са съсредоточени по крайбрежието .

През 2014 година повече от 100 от населяваните острови на архипелага към този момент оповестяват за ерозия , а към 30 острова са разпознати като мощно ерозирали .

Малдивите харчат към 10 милиона $ годишно за действия по отбрана на крайбрежието, само че общо ще са нужни до 8,8 милиарда $ , за да се защитят всичките населявани острови , съгласно оценка от 2016 година на министерството на околната среда.

" За да защитим островите, би трябвало да стартираме да построяваме морски стени. Това е скъпо, само че ни би трябвало ", изяснява Шахид.

Организация на обединените нации сътвори фонд в помощ на разрастващите се страни , наименуван Фонд за зелен климат, който към този момент утвърди близо 24 милиона $ финансиране за Малдивите. Някои обособени страни също предложиха помощ, в това число Япония , която способства за морска стена към столицата на Малдивите, Мале . Шахид не посочи къде държавното управление му упорства за повече финансиране.

Министърът на околната среда Хусейн Рашид Хасан съобщи, че скоро страната му ще би трябвало да се обърне към банки , макар обстоятелството, че дребните страни като тях заплащат цената за замърсяването на развития свят .

" Трябва да умоляваме някои от тези (големи) замърсители, с цел да обезпечат пари за нас. Това заслужено ли е ", разяснява той.
 Океаните - рекордно топли през 2019-а
Океаните - рекордно топли през 2019-а

Скоростта, с която се затоплят, се увеличава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР