Тропическата буря Нейт отне живота на 22-ма души, близо 30

...
Тропическата буря Нейт отне живота на 22-ма души, близо 30
Коментари Харесай

Ново бедствие в Централна Америка: Тропическата буря Нейт уби десетки

Тропическата стихия " Нейт " лиши живота на 22-ма души, близо 30 са изчезнали в Централна Америка. Циклонът се насочва към Мексико и Съединени американски щати и има заплаха да се усили до вихър, оповестява Франс прес.

Нейт връхлетя с проливни дъждове и аргументи гибелта на 11 души в Никарагуа, 8 в Коста Рика и трима в Хондурас по данни на локалните управляващи.

Данните обаче не са дефинитивни, защото има изчезнали хора и в трите страни.

Пороите са изтръгнали дървета, срутили са мостове, пътищата са се трансформирали в реки, наводнени са къщи.

Най-тежки са вредите в Никарагуа. Вицепрезидентката Росарио Мурийо заяви, че над 10 000 души са потърпевши от наводненията и калните реки в към 30 общини.

 1987483

Училищата и административните здания в Коста Рика са затворени. Обявено е бедствено състояние. Много от главните пътни артерии са блокирани. Повече от 5000 души са били принудени да изоставен домовете си поради заплаха от свлачища.

Американският център по ураганите заяви, че тропическата стихия, която нощес бе над източната част на Хондурас, продължава на север и отслабва над сушата, преди да се усили още веднъж над океана. Бурята може да доближи мощ " близка до вихър " в петък вечерта над полуостров Юкатан (Източно Мексико).

 1987482

Там ще се усили и ще премине в вихър през уикенда, до момента в който пресича Мексиканския залив, където петролните и газови платформи бяха евакуирани превантивно преди стихията да стигне до щатите Луизиана и Флорида.

Щатските управляващи предложиха евакуация на ниските зони в Ню Орлиънс.

" Нейт " ще е третият вихър, блъснал Съединени американски щати, за по-малко от 2 месеца след " Харви " през август и " Ирма " през септември във Флорида. В мексико пък след " Ирма " връхлетя и ураганът " Мария ".

Дъждовният сезон, който продължава 5 месеца в Централна Америка, ще завърши чак през ноември. Тази година в някои от регионите през септември и октомври са паднали до 50% повече дъждове от нормалното.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР