Тропическа система вероятно през следващите дни, която може да застраши крайбрежието на Персийския залив и Флорида

...
Област на дъждове и гръмотевични бури в Карибско море може
Коментари Харесай

Област на дъждове и гръмотевични бури в Карибско море може да се развие в тропическа система още в неделя, което представлява риск за Флорида и крайбрежието на Мексиканския залив в началото на следващата седмица.

Синоптиците в Националния център за ураганите наблюдават разстроеното време близо до Централна Америка, което се очаква да се проследи на север този уикенд през Карибско море към Мексиканския залив, където може да формира десетата тропическа система на Атлантическия океан тази година.

Тропическа депресия или наречена буря може да се развие късно този уикенд или началото на следващата седмица, ако в момента неорганизираните дъждове и гръмотевични бури се консолидират в една завихряща се маса с определен център.

Към петък сутринта Националният център за ураганите каза, че има голяма вероятност това да се случи през следващите седем дни.

Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Ева Мари Ускатеги/Блумбърг/Гети изображения

Кой трябва да обърне внимание? Все още нищо не се е образувало, така че е твърде рано да се посочи точна следа. Но полуостров Юкатан в Мексико, Куба и северното крайбрежие на Персийския залив и Флорида трябва да наблюдават прогнозата през следващите дни. Посоката и силата на ветровете от горното ниво на управление около тази система ще диктуват къде ще се движи и колко бързо.

Колко скоро може да се образува? Тропическа депресия или буря може да се образува още в неделя или понеделник.

Кога може да засегне САЩ? Ако се развие тропическа система, тя може да засегне САЩ още в понеделник, ако бъде изтеглена на север от силни насочващи ветрове. По-слабият вятър ще доведе до по-бавна писта и ще окаже влияние в средата на седмицата.

Колко силна може да стане? Все още е твърде рано да се каже колко силна може да стане тази система – или колко бързо може да се укрепи. Но ще се проследи през най-топлите води в целия атлантически басейн – огромен източник на енергия за развиваща се буря. Изключително топлата вода може да осигури на бурите необходимото гориво за укрепване и понякога за бързо засилване.

Температурите на морската повърхност са рекордно високи в Мексиканския залив и изключително високи в северозападната част на Карибско море. Температурите на водата трябва да бъдат около 80 градуса по Фаренхайт, за да се поддържа тропическото развитие, а части от Карибите и Персийския залив са доста над този праг.

Пречка за развитието: Топлата вода не е единственият фактор. Тази потенциална тропическа система също ще се нуждае от ветрове от по-високо ниво, за да си сътрудничи. Силният срез на вятъра – промяната на посоката или скоростта на вятъра с надморската височина – може да разкъса развиваща се буря.

Колко срязване на вятъра е изправено пред тази потенциална система е критичен фактор за нейното формиране и крайна сила. Един прогнозен модел показва повече срязване на вятъра, което ограничава развитието му. Друг показва по-малко срязване на вятъра, което позволява на системата да се развива.

Така или иначе срязването на вятъра може да намалее за известно време в началото на следващата седмица в далечните северни части на Карибите и източния Мексикански залив, позволявайки на всяка система, която се образува, да се задържи заедно.

Франклин за укрепване и приближаване до Бермудите

Междувременно, в централната част на Атлантическия океан, Франклин е на път да премине близо до Бермудите като ураган, след като удари Испаньола с наводнения от дъжд и силни ветрове.

Бурята ще се отдалечи от Испаньола и Търкс и Кайкос до петък вечерта, преди да направи завой на север в събота. Очаква се бурята да се засили до ураган през уикенда, когато навлезе в зона със слабо срязване на вятъра и много топла вода.

Малки вариации в пистата на Франклин през уикенда ще определят колко точно ще се приближи до Бермудите, когато направи най-близкото си преминаване в понеделник и понеделник вечер.

Ветровете и валежите на Франклин ще се простират отвъд центъра му. Пориви на вятъра със сила на тропическа буря са възможни в Бермудските острови в началото на следващата седмица, докато Франклин се приближава най-близо. Няколко дъжда и гръмотевични бури също са възможни през Бермудските острови, докато Франклин минава.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР