Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета

...
Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета
Коментари Харесай

Дали руснаците ``окупират`` Белград? -

Трийсетина млади мъже и дами са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред спонтанна сцена. Говорят на съветски.

Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е притежател на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с сътрудниците си и с котката си. " След нападението против Украйна на 24-и февруари обстановката в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем ", споделя той.

Над хиляда новорегистрирани съветски компании

Но за какво тъкмо Сърбия? Принципно държавното управление в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, само че Сърбия не поддържа глобите против режима в Москва. Славянският език и общата православна религия са база за близостта на огромна част от сръбското общество с Русия, а и надалеч освен крайната десница в балканската страна поддържа неприкрито войната на Путин.

Въпреки това от края на февруари до през днешния ден сред 30 и 50 хиляди съветски жители са се трансферирали в Сърбия. Официални данни за техния брой няма, само че едно е несъмнено: от началото на войната против Украйна десетки хиляди руснаци са разкрили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е записала над хиляда нови компании, чиито притежатели са съветски жители. Повечето от тях са в IT-сектора.

Руснаците нямат потребност от виза

" Избрах Сърбия, тъй като тя е от дребното страни, които пускат съветски жители без виза ", споделя за Дъждовни води 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкоз доста последователи на режима в Кремъл. " Но това е нищо спрямо компликациите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна. "

В Русия Катя е работила в издателство. От години стачкува постоянно против режима на Путин. В Белград младата активистка се е включила към неправителствената организация " Жени в черно ", която преди време е провела митинги против войните в някогашна Югославия, а в този момент стачкува против войната на Русия против Украйна. Но и последователите на Путин показват постоянно - в поддръжка на войната и за победа на Русия.

" Сърбите не знаят нищо за Русия "

Катя мъчно може да си изясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат съветски, съвсем никой не е ходил в Русия, споделя тя. " Сърбите не знаят и какво приказват руснаците за тях - да вземем за пример, че са доста бавни в работата си, или пък че имат невисок витален стандарт. " Катя счита, че любовта на сърбите към Русия се опира на " незнанието им за живота в Русия - да не приказваме за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът работи в Украйна и даже против личния си народ. Или пък какъв брой мощна е пропагандата ".

Московчанката не може да каже доста за сънародниците си. " На протестните ни акции идват постоянно сред 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград. " Разочарование струи и от идната ѝ забележка: тя счита, че множеството руснаци са се преместили в Сърбия, тъй като Spotify и Netflix към този момент не работят в Русия. Много от тях са аполитични, прибавя Катя.

Не всички сърби харесват руснаците

Групата във Facebook " Руснаци, украинци, беларуси и сърби дружно срещу войната " има 3624 члена. Това обаче не е доста, отбелязва нейният админ Петър Никитин. Целта на самодейността е да осведоми сръбската общност за деянията, ориентирани против войната в Украйна, в които вземат участие и руснаци. Никитин назовава това " контрапропаганда ".

А сръбското общество има незабавна потребност от повече информация за Русия и руснаците, тъй като, наред с необятно публикуваната русофилия, в Белград има и доста хора, които изпитват надълбоко омерзение към всичко, обвързвано с някогашния Съветски съюз. Така да вземем за пример келнерът в ресторант " Мала Славия " ненавижда еднообразно мощно и руснаците, и украинците. " Липсват им обноски и считат, че щом имат пари, всичко им е разрешено ", споделя той.

Освен това доста сърби виждат, че преселниците от Русия въздействат на цените на жилищния пазар. " Ще окупират ли руснаците Белград ", попита булевардното издание " Блиц " през април тази година. В обявата бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват доста от цената. А съгласно брокери на недвижими парцели, наемите в сръбската столица към този момент са двойно по-високи, в сравнение с преди началото на войната в Украйна.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР