Трийсетина души са били убити при атаките срещу генералния щаб

...
Трийсетина души са били убити при атаките срещу генералния щаб
Коментари Харесай

30 убити при атаките срещу генералния щаб и френското посолство в Буркина Фасо

Трийсетина души са били убити при офанзивите против генералния щаб на въоръжените сили и френското посолство в столицата на Буркина Фасо, Уагадугу, през днешния ден, съобщи Франс прес, като се базира на няколко източници от силите за сигурност.
Двама от тях оповестиха за по 28 починали при нападението против генералния щаб. Предполага се, че множеството от убитите са военни, само че измежду тях има и цивилни.

Най-малко 75 души са били ранени при нападението против генералния щаб.
Двама жандармеристи са били убити при офанзивата против френското посолство.

Правителствен източник съобщи, че са убити минимум девет "терористи ", петима от които при офанзивата против генералния щаб.
Няма потърпевши французи. Ситуацията в посолството на Франция и Френския институт в Уагадугу е под надзор, сподели в Париж дипломатически източник, представен от Франс прес.

Френската прокуратура стартира следствие за терористичен опит за убийства в границите на своите пълномощия при офанзиви против френски жители или ползи в чужбина.
Властите в Буркина Фасо считат, че нападението е дело на ислямисти.

През последните години в столицата на западноафриканската страна, някогашна колония на Франция, бяха осъществени няколко джихадистки офанзиви тук-там, посещавани от западняци. Ислямистите също така атакуват държавни институции и силите за сигурност в северната част на Буркина Фасо, която граничи с несигурно Мали, отбелязва Франс прес.

Северноафриканският клон на терористичната мрежа Ал Каида в това време популяризира през днешния ден видеозапис на френска заложничка, отвлечена в Северно Мали през 2016 година, съобщи Ройтерс.

72-годишната Софи Петронен, която живеела в град Гао, ръководела благотворителна организация за подкрепяне на недохранени деца и сираци.

На късото видео Петронен е показана да лежи на легло в палатка, като край нея се виждат медикаменти. На този декор се чува записан гласът на френския президент Еманюел Макрон, който споделя: "Аз ще ви вардя. "
Наскоро племенник на френската филантропична работничка изрази опасения, че здравословното й положение се е влошило.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР