Трийсетгодишен човек с работа и стабилни доходи - това е

...
Трийсетгодишен човек с работа и стабилни доходи - това е
Коментари Харесай

Лоши длъжници през 2018 г. имат стабилни доходи, но не умеят да си правят сметката

Трийсетгодишен човек с работа и постоянни приходи - това е профилът на междинния дебитор в България, а причина за финансовите му усложнения е спонтанността при покупките, постоянно на първокласни артикули, и неумението да си прави сметката. Това сочат данните на Асоциацията на колекторските организации в България.

През 2018 година по отношение на миналата понижава броят и размерът на неприятните задължения, само че междинният размер се усилва - от 775 лева на 1161 лева, т.е. към този момент е към междинната брутна заплата за страната. Потребителите се усещат по-спокойни за бъдещето си и са подготвени да употребяват по-големи заеми, разяснява ръководителят на асоциацията Райна Миткова.

Най-често в неспособност да обслужват заема си изпадат младежите в огромните градове и изключително в Пловдив, Бургас, Стара Загора. За разлика от други години жителите на София са правилни платци, същото важи и за потребителите в Русе и Враца.

През 2018 година на фирмите за събиране на задължения е предоставена сумата от 1.4 милиарда лева при малко над 2 милиарда година по-рано. Над половината от случаите на небслужвани задължения са към банките при 42% предходната година. " След стрестестовете банките подхождат доста по-внимателно към тематиката с неточните платци. Те разпореждат необслужваните заеми на доста по-ранен стадий - сред 30 и 90 дни от датата на закъснение, до момента в който преди в този интервал са опитвали да решат казуса със лични сили ", разяснява Лилия Димитрова от асоциацията.

Делът на бързите заеми понижава от малко над 30% до 19% отвъзложените случаи, сочат данните на сдружението. Делът на телекомите е 15% при 21% миналата година. Делът на застрахователните артикули пораства от под 1% до 9 на 100 от предоставените на колекторите случаи.

През годината доста нараства размерът на изкупените от колекторите задължения - от 772 млн. лева през 2017 година на 1.9 милиарда лева Рекордът се дължи на фирмени и обезпечени портфейли - наклонност, която се демонстрира на развитите европейски пазари, разяснява Димитър Бончев от асоциацията.

Едва на 60 млн. лева възлизат задълженията на компании, предоставени на колекторите. В изискванията на стопански напредък бизнесът е насочен предпочитано към продажби, а събирането на вземанията остава без фокус, разясниха представителите на асоциацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР