Триумфално започна на 8 октомври поредното, есенно турне за 2019

...
Триумфално започна на 8 октомври поредното, есенно турне за 2019
Коментари Харесай

Триумф в Скопие за „Мистерията на българските гласове“

Триумфално стартира на 8 октомври следващото, есенно турне за 2019 година на фамозния български женски хор „ Мистерията на българските гласове “ в Скопие за показване на последния им албум „ БууЧииМиш “, взаимно с Лиса Джерард. Голямата и прелестна акустична зала на Скопската филхармония, открита преди две години, мъчно побра всички искащи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от „ Dead Can Dance “, оповестиха от световноизвестния вокален отбор. Неусетно за публиката – хора на всякаква възраст, измежду които бяха и доста локални музикални критици и публицисти, се изниза времето на първия концерт на „ Мистерията... “, с който певиците започнаха следващата си обиколка на 10 европейски столици и два швейцарски града.

Особен интерес провокираха както акапелните осъществявания, присъщи за звучността на хора от неговото учредяване през 1952 година до наши дни, по този начин и авторските разработки на композитора и музикален шеф на плана Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти. Кулминацията настъпи преди появяването на сцената на Лиса Джерард, със соловото осъществяване на бийтбоксъра Skiller, основен участник в авангардния албум. Очарованата аудитория изрази възторга си от видяното, и най-много от чутото до този миг, шумно и доста прочувствено. Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе приветствана екзалтирано за всяка от песните с присъединяване на хора и неговите солистки. Лиса елегантно „ прехвърляше “ възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка проф. Дора Христова.

След двата биса, с неизменимата и обичана мелодия от кино лентата „ Гладиатор “ за край, на щанда за записи, тениски и книги за „ Мистерията на българските гласове “ се изви опашка от възторжени поклонници. Те желаеха да споделят претърпяното, да получат подпис от изпълнителките или просто да се ръкуват с тях. Сред феновете на хора се оказа и гръцки предприемач, особено дошъл от Солун за събитието. „ Искаме скоро да ви чуем в нашия град “, настоя той пред продуцентката на плана Бояна Бункова от „ Шуберт Мюзик Пъблишинг “ и написа на Facebook страницата на хора, че изцяло си е коствало усилието да измине целия път до Скопие, поради удоволствието от срещата с фантастичното, по думите му, изкуство на българките. Организаторите на проявата от македонска страна също бяха очаровани от представянето на хора и пожелаха в скоро време той още веднъж да гостува в Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР