Триумф на българското кино на фестивала в Карлови Вари. Филмът

...
Триумф на българското кино на фестивала в Карлови Вари. Филмът
Коментари Харесай

Стефан Командарев след триумфа в Карлови Вари: Основният урок е за повече внимание към възрастните хора

Триумф на българското кино на фестивала в Карлови Вари. Филмът " Уроците на Блага " на Стефан Командарев получи огромната премия " Кристален глобус " за най-хубав филм. Актрисата Ели Скорчева получи оценката за най-хубава женска роля. Лентата беше отличена и от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални полезности посредством киното. Журито е подкрепило кино лентата съвсем единомислещо.



Нестихващите овации за Ели Скорчева след премиерата на " Уроците на Блага " дадоха знак, че би трябвало да чакаме премия от Карлови Вари. А филмът на Стефан Командарев получи два Кристални глобуса - за най-хубава женска роля и най-хубав филм. Наред с това и отличие за отстояване на християнските и морални полезности посредством киното.

" На мен не ми се желае да разказвам отново кино лентата, само че " Уроците на Блага " излезе от единствено себе си като монтирахме кино лентата. Преди това имаше друго заглавие. В този филм героинята на Ели Скорчева дава уроци, тя има една своя ученичка, на която преподава български език и литература, само че и получава много уроци.

Ние като общество ми се желае главния урок да бъде, да обърнем малко по-голямо внимание на поколението на нашите майки и татковци, на пенсионерите, на хората, които действително изнесоха цялата тежест на така наречен преход с големите компликации, жертви, самотност, тъй като доста в България е мъчно със самотни възрастни хора, чийто деца, внуци са някъде надалеч. Може би това е главният урок, само че от това, което нощес говорихме след премиерата, тъй като доста хора пристигнаха при нас да споделят усещания, филмът има доста завладяваща история. Те го съпоставят с нещо като трилър. Той държи като напрежение, държи като роман, като страст, тъй че тези страсти не са някак си сложени изкуствено, а пък по-скоро излизат естествено в границите на вълнуващия кино роман ", сподели режисьорът Стефан Командарев в изявление за Българска национална телевизия.

Филмът споделя за учителка по български език и литература, която дава уроци, само че един от най-големите в своя живот героинята на Ели Скорчева получава, когато хвърля всичките си спестявания през балкона на телефонни измамници.



" Ели Скорчева се завръща след 32 години с гръм и тропот, умерено мога да го кажа след нощес. След 10 минути овации за нея в залата в Карлови Вари. Срещата с нея става инцидентно с помощта на Александър Косев, който помагаше в кастинга. Стана инцидентно тази среща в една градинка и от там насетне да снимаме с нея беше сбъдната фантазия. Поколението, времето, когато аз бях младеж - 80-те години, тя беше на върха на славата, беше една от от най-големите звезди на българското кино. Всички тинейджъри това се шегувахме, бяхме влюбени в нея. И в един миг шансът да снимаме с нея беше нещо необикновено ", споделя режисьорът на лентата.

Вече от няколко страни са показали интерес към " Уроците на Блага ".

Филмът ще бъде показан за първи път в България на фестивала " Златна роза ". С него ще бъде открита и " Киномания " в НДК.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР