Трите партии от новата управляваща коалиция в Германия подписаха днес

...
Трите партии от новата управляваща коалиция в Германия подписаха днес
Коментари Харесай

Германия одобрява днес новото правителство, Зелените ще ръководят икономиката

Трите партии от новата ръководеща коалиция в Германия подписаха през днешния ден съглашение за " нов старт ", в което се дефинира по какъв начин да се форсира " зеленият преход " и модернизирането на най-голямата европейска стопанска система. Очаква се държавното управление на Социалдемократическата партия на Германия, " Зелените и " Свободните демократи " да бъде утвърдено по-късно през днешния ден в Бундестага, а в сряда Олаф Шолц да размени Ангела Меркел на поста канцлер и министрите да положат клетва.

Това е първото обединяване на тези партии на национално равнище и след подписването на заемащото 177 страници съдружно съглашение под мотото " Дръзновение за повече напредък " Шолц сподели, че " това би трябвало да е сутринта на един нов старт ".

Лидерът на либералите Кристиян Линднер разяснява, че след седмици на диалози е настъпил моментът да се работи. " Нямаме илюзии за огромните провокации пред нас ", добави той.Последното затруднение падна в понеделник, откакто към 86% от членовете на " Зелените " (активност от 57%) утвърдиха текста на съглашението. Лидерката на " Зелените " Аналена Бербок, която ще стане външен министър, разяснява, че се усеща " попътен вятър в платната " за завръщането във властта за пръв път от 2005 година насам. В края на предходната седмица това направиха на партийни конгреси социалдемократите (98.8% одобрение) и " Свободните демократи " (92.2% от делегатите).

 Германия утвърждава през днешния ден новото държавно управление, Зелените ще управляват стопанската система
© Reuters

" Зелените " договориха суперминистерство на стопанската система и климата , отпред на което ще застане техният представител Роберт Хабек . Той ще бъде и един от зам.-канцлерите. Ане Шпигел поема министерството по въпросите на фамилията, Щефи Лемке - околната среда, Джем Йоздемир - земеделието, а Клаудия Рот - културата и медиите.

Бербок, която е на 40 години, освен ще е първата жена във външното министерство , само че и ще би трябвало да балансира сред настояванията на партията ѝ за твърда линия по отношение на Русия и Китай и предстоящото по-сдържано отоншение на Шолц, който не желае борба с тези страни поради Украйна и Тайван.

Социалдемократите, спечелили най-вече гласове на вота в края на септември, изпращат Карл Лаутербах - народен представител и един от най-активните участници в медиите за обяснение на протичащото се - на основния в пандемията пост на здравен министър . " Ваксинирането ще играе основна, само че не единствена, роля ", съобщи той и даде обещание пандемията да бъде победена, въпреки и по-бавно от предстоящото.

Нанси Фезер поема вътрешното министерство. За пръв път жена застава на този пост в страната и припредставянето тя съобщи, че измежду целите ѝ ще е битката с десния екстремизъм - " най-голямата опасност за основите на нашия либерален ред ".

Предишният министър на правораздаването и фамилните въпроси Кристине Ламбрехт в този момент минава в министерството на защитата. Тя даде обещание специалността на военния да стане по-привлекателна и " демографски постоянна ", както и постоянно да има ясна тактика по какъв начин ще се излиза от присъединяване в задгранична задача, " тъй като видяхме в Афганистан какъв брой значимо е това за нас ". Тя е третата подред жена на поста след Анегрет Крамп-Каренбауер и Урсула фон дер Лайен.

Клара Гейвиц ще дава отговор за министерството на строителството. Хубертус Хел, избран от бъдещия канлер като " работен кон ", поема труда и обществените грижи, като акцент ще има върху продълаващото образование на германците поради условията на бързите промени в живота и стопанската система.

Свеня Шулце, доскорошен министър на околната среда, става министър на икономическото съдействие и развиването.

 Германия утвърждава през днешния ден новото държавно управление, Зелените ще управляват стопанската система
© Reuters

" Свободните демократи " съумяха да запазят за себе си финансовото министерство и водачът им Кристиян Линднер получава един от най-ключовите постове. 42-годишният либертарианец дава обещание да поддържа строги ограничавания за взимането на нови заеми и че няма да покачва налозите, с цел да се финансират амбициозни вложения при раздялата с въглищата и модернизиране на инфраструктурата за цифровата ера. Той е последовател на сдържаните разноски и прецизните бюджетни правила в еврозоната - това евентуално ще провокира спор с южноевропейски страни като Италия и Испания, смятащи, че в името на възобновяване и растежа би трябвало да се продължат бюджетни дефицити.

Останалите либерали в държавното управление са Фолкер Висинг (транспорт), Марко Бушман (правосъдие) и Бетина Щарк-Ватцингер (образование).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР