Трите основни елемента на Връзките с обществеността са практически толкова

...
Трите основни елемента на Връзките с обществеността са практически толкова
Коментари Харесай

Връзките с обществеността са толкова стари, колкото и света

Трите съществени детайла на Връзките с обществеността са на практика толкоз остарели, колкото и обществото: информиране на хората, увещание на хората и присъединение на хората.


An artistic depiction of a preacher promoting the crusades, Gustave Doré, 1892

Връзките с обществеността в древността

Една от най-ранните находки, които могат да се свържат с термина „ Връзки в обществеността “ е открита  в Ирак и е датирана към 1800 година пр.н.е. Представлява фермерски бюлетин, който дава указания на фермерите по какъв начин да правят своята работа.

В Древна Индия са открити описания на отговорностите на царските шпиони. Гръцките философи също са разбирали смисъла на публичното мнение за реализиране на задачите и начинанията им. В политическия речник на римляните, както и в някои писмени документи от Средновековието, се срещат изрази, напомнящи за някои похвати от актуалния пиар. В Средновековна Англия такава роля са изпълнявали лица, натоварени да изградят доверие към кралската институция, да бъдат съвестта на краля и да кореспондират в връзките сред управниците и народа.

Връзките с обществеността в Америка

Историята на връзките с обществеността в Америка се свързва с битката за власт сред аристократите и търговците, спорът на търговците със притежателите, както и с кървавата революция.

Използването на техники за манипулиране на публичното мнение стартират да се употребяват още по време на битките в Америка за отменяне на английското господство, а също и от времето на Самюел Адамс и неговите отряди. Осъзнали силата на публичната поддръжка, те намират способи да се възползват от нея. За реализиране на своите цели революционерите употребяват един по-нетрадиционен способ – организират събития по площадите за провокация и ориентиране на публичното мнение и изнасяне на проповеди, основават свои знаци, популяризират вести и образували нов вид политическа организация. Съществува тясна връзка сред актуалния пъблик рилейшънс и нововъведенията, които са въвели Адамс и неговите почитатели.

 The Federalist, 1802

 Portrait of Alexander Hamilton by John Trumbull, 1806

 Portrait of James Madison by John Vanderlyn, 1816

 Portrait of John Jay by Gilbert Stuart, 1794

Най-добрата ПР акция позната в историята

Следващият стадий от развиването на ПР в Америка се свързва с имената – Александър Хамилтън, Джеймс Медисън, Джон Джей. Те са създатели на 85 писма оповестени в книгата „ Федералистът “ и в редица вестници в интервала 1787-1788 година Чрез тези писма, създателите приканват за по-бързо одобрение на конституцията. Един историк по това време назовава тази акция „ първата национална политическа акция на новата нация “.

За да се завоюва политическа или икономическа власт, би трябвало първо да се завоюва публичната поддръжка

Първите обществени президентски акции, както и въвеждането на президентски прессекретариат, се случват по времето на Андрю Джаксън. В края на 20-те и началото на 30-те години на 19 век се слага началото на безплатното обучение. По този метод се ускорява ползата на елементарния човек към политиката. След като хората получават опцията да дефинират политическата власт се появява и нуждата от осъществяване на акции за спечелването на техните гласове. Новата народна власт дава властта в ръцете на масите. Последвалите битки за власт основават и пионера в ПР – Амос Кендал. Той е член от екипа на президента Джаксън, който се занимава и учи публичното мнение, написа публикации, работи като журналист и поучава президента. Кендал оказва помощ на Джаксън, посредством своите комуникаторски умения и нюх да наложи своята политическа тактика.

Времена на рецесии

Историята и развиването на ПР се свързва и с битките за власт и рецесиите, подбудени от измененията. Най-активното развиване на пъблик рилейшънс е по време на рецесии – Първата международна война, Голямата меланхолия, Втората международна война, Студената война със Съветския съюз, войната против тероризма и спора със Саддам Хюсеин в Ирак.

Има голям брой теории за възникването на ПР. Една от тях е, че ПР е зародил от пресагенция. Това, което през днешния ден се назовава пъблик рилейшънс, в самото си възникване се е наричало пресагенция като главните цели на посланията са заселването на Запада и основаването на политически герои. За най-хубавия пресагент от това време е считан Финиъс Барнъм. Той живее от 1810 до 1891 година, като целият този интервал се дефинира като извънредно значим за развиването на ПР, а въздействието му се усеща и през днешния ден.

Последните две десетилетия на 19 век се свързват с слагането на началото на днешната ПР процедура. Това е века на бързото развиване на железниците, промишлеността и услугите след Гражданската война. През емблематичните години сред 1875 и 1900 година, или така наречен „ 25 години без мирис “, Америка удвоява своето население, като събира множеството хора в градовете, стартира ерата на всеобщо произвеждане, ръчният труд е сменен с машинен, страната е опасана от железопътни и телеграфни линии, развиват се вестниците и списанията като средства за всеобща връзка.

 George Westinghouse, (October 6, 1846 ~ March 12, 1914)

Първият отдел по ПР

Първият корпоративен отдел по ПР се основава през 1889 година от Джордж Уестингхаус, който е притежател на компания произвеждаща изменчив електрически ток. Томас Едисон е притежател на първата сходна компания, „ Едисон дженеръл електрик “, която употребява прав електрически ток. Така поражда битката сред двете компании, през днешния ден по-известна като електрическата борба като Едисон стартира масирана акция против системата на Уестингхаус.

Връзките с обществеността през днешния ден

Връзките с обществеността са на първо място убеждаваща връзка, за която са нужни знания в региона на логиката на психиката, обществената логика на психиката, социологията, политическите науки, стопанската система, правилата на мениджмънта и етиката; нужни са механически знания и умения в региона на осъществяване на проучвания на публичното мнение, разбор на обществената активност, връзки с медиите, директна поща, институционална реклама, писането на изявления и речи, основаване на филми, образуване на специфични събития, презентации и промоции.

Целта на тази комплицирана система от познания и умения е да повлияе върху държанието на свързани едни с други групи от хора. Влиянието би трябвало да се разраства не посредством монолог, а посредством разговор, с всички корпоративни аудитории, като по този метод връзките с обществеността се трансформират в значима самостойна активност.

* Лондонското учебно заведение по PR (LSPR) е интернационална организация за образование и развиване на бизнеса, основана през 1992 година Училището има посланичество в България от 2005 година

Това е мястото, където можете да научите по какъв начин PR еволюира в холистичен бизнес метод, който най-добре може да бъде избран с термина „ мениджмънт на репутацията “​​​​​​​. Акцентът е подложен върху това по какъв начин връзките на организацията и марката могат да бъдат създадени по този начин, че да се реализира резистентен метод, отговарящ на полезностите и тактиката на марката.

Това е мястото, където можете да получите нужните уменията и знания по отношение на това по какъв начин с цел да се развива, управлява и пази една комерсиална марка.

Изображения: commons.wikimedia.org, en.wikipedia.org, заглавно ~ The Federalist Papers

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР