Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство

...
Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство
Коментари Харесай

Производители спират работа заради скъпата дървесина и липсата на суровини

Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината произвеждане на дървесина в България, стопират работа. Причината е в непостижимо високите цени на дървесината, оповестиха от Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия. По техни данни от прекъсването на производството ще бъдат наранени близо 5000 работещи в бранша.

Според представители на сектора аргументите за проблемите им се дължат на неналичието на суровина и непостижимо високите цени на дървесината през последната една година, оповестява Нова телевизия. В сферата на Горското стопанство и Горската индустрия в България работят над 60 000 индивида, главно в полупланинските и планинските региони, като тук-там това е единственият занаят. Сега огромна част от тези хора са изправени пред заплахата да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и цялостна липса на опция.

Спекула и в цените на дървесината затвори трите най-големи производства в страната, безапелационни са от сектора. В Бургас предприятието спряло работа още в края на предходната година, в този момент е възобновена, само че в понижен състав. И хората са обезпокоени за хляба си. „ Естествено, че има такова терзание. Все отново и ние имаме фамилии. Животът в действителност стана доста безценен и несигурността е най-големият камшик. Няма по какъв начин да си спокоен, откакто не си спокоен за работното си място ”, споделя Динко Карагьозов.

„ Причината за всичко това е неналичието на дървесина и високата цена на дървесината. Допреди един месец не работехме, дори няма и месец, 15 дни може би откогато работим ”, споделя Дилян Павлон.

В предприятието заплати взимат 1000 души, само че още 5000 души са заети косвено с превоза, добива, услугите на предприятието. Сега препитанието им е под въпрос.

„ Причините за това са две. Първата - това е наложената малко след Коронавирус пандемията заповед на министър Бозуков, служебният министър на земеделието, която лимитира използването в горите с възраст над 100 години в България. И другата причина е ограничавания дърводобивен потенциал в страната ”, споделя Петър Дишков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия.

Резултатът бил по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за семействата, както и непостижимо високи цени на суровината, споделят от сектора.

„ Част от дървесината постъпва в дървопреработвателния отрасъл, друга част отива за локалното население за огрев, а огромна част отива за Гърция. За горене в Гърция, като забавно е, че сега Гърция като част от Европейски Съюз е наложила възбрана за експорт на обла дървесина. Докато нашата дървесина отива в техните печки, вместо да отива за производство на артикули с висока добавена стойност и дълъг витален цикъл, каквито са дървесните артикули ”, споделя Петър Дишков.

Това довело до двойно нарастване на цената и на дървата за огрев, и на дървесните плоскости, употребявани в мебелната индустрия. От Браншовата организация молят за отговорно отношение на страната и към горите и към тях.„ Бизнесът, браншът изрично не желае изсичане на старите гори, което се чува от популистите. Напротив, ние желаеме само и единствено стабилно ръководство на горите, развиване. Това би трябвало да е както за дърводобивните компании, с цел да могат те да влагат, да се развиват, да имат прогнозируемост.Това би трябвало да е и за дървопреработвателите, тъй като този отрасъл е извънредно значим. Това е действително, към което Европа се стреми ”, сподели Петър Дишков.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР