Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж независимо

...
Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж независимо
Коментари Харесай

Годините по майчинство да се считат за стаж?

Трите години майчинство да бъдат признавани за застрахователен стаж без значение при какви условия човек излиза в пенсия, оферират депутати от Движение за права и свободи с промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), препоръчани сред първо и второ четене на законопроекта.

В момента майките имат право на две години заплатен отпуск за развъждане на детето си. А по-късно двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за развъждане на детето. Ако бащата трансферира този отпуск на майката, действително тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, в случай че човек излезе в пенсия при съществуване на цялостен застрахователен стаж. В момента за излизане в пенсия за дамите изискват възраст от 62 година и стаж от 36 година и 4 месеца, а от мъжете - възраст от 64 година и 6 месеца и стаж от 39 година и 4 месеца.

Но Кодексът за обществено обезпечаване дава опция в пенсия да излязат и хора с повърхностен застрахователен стаж. В този случай и от мъжете и от дамите се изисква да са на възраст най-малко 67 години и да имат най-малко 15 години автентичен трудов стаж. Но в този случай от Национален осигурителен институт не признават за автентичен стаж трите години майчинство. Затова от Движение за права и свободи оферират в КСО да бъде записано, че годините на заплатен и неплатен отпуск за бременност и раждане се смятат за автентичен стаж, написа " Труд ".

Омбудсманът Диана Ковачева поддържа това предложение в особено мнение към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват доста тъжби на жители, които показват недоволството си от позволени неясноти в законодателството по отношение на зачитането на “времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане ". Хората упорстват пред омбудсмана нормативната уредба да бъде изменена, тъй като Национален осигурителен институт в практиката си не зачита за автентичен стаж годините на майчинство при пенсиониране с повърхностен стаж. Същевременно, при обжалване на решенията на шефовете на териториалните поделения на Национален осигурителен институт за отвод от признание на трите години майчинство за стаж, съдилищата имат непрекъсната процедура и постановяват решения, с които признават времето, през което неработещата майка е гледала детето си до 3-годишна възраст, за автентичен застрахователен стаж, написа в мнението на омбудсмана. Оказва се, че с цел да бъдат приети трите години за стаж, майките би трябвало да минат през съда.

Предвид немалкия брой наранени хора и защото те са в пенсионна възраст и нямат друга опция за придобиване на нужните им за оцеляване приходи, с изключение на да получат пенсия, смяната ще бъде в полза на българските жители, написа омбудсманът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР