Трите български кораба продължават да бъдат задържани на пристанището в

...
Трите български кораба продължават да бъдат задържани на пристанището в
Коментари Харесай

Все още няма официален документ от Румъния за задържаните български кораби

Трите български кораба не престават да бъдат арестувани на пристанището в Констанца. ИАРА и Министерство на земеделието, както и други способени органи към момента не са получили формален документ, който да показва на какво съображение те са арестувани.

Това стана ясно след срещата в Министерството на земеделието с представители на рибарските групи и всички наранени страни по случая.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев заяви, че се изчаква юридически документ, въз основа на който би трябвало да се реши какви стъпки да бъдат подхванати от засегнатите страни. Има само неофициална информация, получени под формата на отговор на грамата, изпратена от Външно министерство, съгласно която е повдигнато обвиняване към притежателите на тези кораби, само че в тази информация липсва правно съображение. Няма препоръка нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова.

По оценка на Министерство на земеделието нашите кораби са осъществявали законна активност в общностни води на Европейски Съюз в Черно море, сподели Събев.

Този случай не е казус. Преди повече от 11 години имаше сходна обстановка, когато български рибарски транспортен съд беше арестуван и Съдът по правата на индивида излезе с решение предходната година, съгласно което румънската страна нерегламентирано е лишила опция на кораба да реализира активност в акваторията на Черно море. Събев се надява обстановката да не е такава.

Има информация за арестувани рибни ресурси и инвентар от корабите, арестувани в Констанца. Добрата вест е, че капитаните на тези кораби са към този момент в България.

В момента тече прокурорска инспекция без конкретика, само че на основа на чие законодателство се открива, не е ясно. Вече 72 часа няма информация на какво съображение са арестувани българските риболовни кораби.

Какво тъкмо се е случило?

Български риболовни кораби са изпълнявали активност " лов на риба " в ескслузивната икономическа зона на Румъния, съгласно дадените пълномощия на Европейското законодателство. В интервала 21-24 март е била планувана взаимна инспекция сред български инспектори от ИАРА и специалисти от румънската институция.

В последния миг се дават указания за смяна на главната задача, а точно инспекция в морското пространство и то в раздалеченост на повече от 50 благи от бреговата линия на Румъния. Проверени са 5 български кораба. Три, от които са арестувани в Румъния.

Констатациите демонстрират, че на борда на тези кораби е имало два типа риба - калкан и черноморска бодлива акула. Калканът и цацата са единствените типове, за които има планувано в границите на европейското законодателство ограничаване в улова, разпределено сред България и Румъния. В Румъния има национално законодателство, което вкарва спомагателни ограничаващи ограничения. На корабите е имало количества и от двата типа, само че риболовната активност на тези кораби е реализирана отвън зоната от 12 благи, която са териториалните води на Румъния. Т.е. българските кораби са осъществявали законна активност, която разрешава европейското законодателство. Уловът на калкан все още не е неразрешен.

Корабите бяха арестувани в четвъртък вечерта с претекста за противозаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинявания, само че корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още няма конкретика дали и каква глоба вероятно ще им бъде наложена. Според служебния бранител на единия от капитаните, оптималното наказване за противозаконния улов в Румъния е в размер на 100 000 лв..

Вчера от думите на заместител земеделския министър Георги Събев стана ясно, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че към момента няма формален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат арестувани от румънските управляващи.

Рибарите бяха освободени в събота след разпити. Те обявиха, че са спазили разпоредбите на Европейска комисия за лов на риба, която им дава право на улов там, където са били арестувани - на 52 морски благи от румънския бряг, което е отвън териториалните води на северната ни съседка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР