Тристранното споразумение за разминиране на Черно море, сключено през януари

...
Тристранното споразумение за разминиране на Черно море, сключено през януари
Коментари Харесай

Турция все още не е ратифицирала тристранното споразумение за разминиране на Черно море

Тристранното съглашение за разминиране на Черно море, подписано през януари сред Турция, Румъния и България, още не е влезнало в действие поради липса на ратификация от страна на Анкара, оповестяват източници на Франс прес.

Забавянето се дължи на парламентарната почивка по отношение на локалните избори на 31 март, показва турското министерство на защитата. За да влязат в действие интернационалните контракти би трябвало да бъдат гласувани в турския парламент, като се изключи избрани механически или стопански съглашения, които могат да бъдат утвърдени директно от президента. Засега съглашението за разминиране на Черно море, подписано в Истанбул на 11 януари, не е утвърдено от президента Ердоган, нито е утвърдено от турския парламент.

Целта на Турция, България и Румъния е да защитят интернационалния трафик в Черно море и личните си крайбрежия против дрейфащи морски мини идващи от акваторията на Украйна или Русия. Основна роля в самодейността е планувана за военноморския флот на Турция.

Споразумението би трябвало да подсигурява сигурното прекосяване на украинския експорт на дърно край крайбрежията на Румъния и България. Коридорът е опция на маршрута, отхвърлен от Русия през лятото на 2023 година, отбелязва Франс прес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР