Тристранният съвет обсъжда проектозакона за социалните услугиНационалният съвет за тристранно

...
Тристранният съвет обсъжда проектозакона за социалните услугиНационалният съвет за тристранно
Коментари Харесай

Тристранният съвет обсъжда проектозакона за социалните услуги

Тристранният съвет разисква проектозакона за обществените услуги
Националният съвет за тристранно съдействие ще организира съвещание във вторник, 20 ноември, от 11,00 ч. в постройката на Министерския съвет.

На съвещанието ще бъде разискван планът на Закон за обществените услуги, импортиран от министъра на труда и обществената политика. В плана на закона се регламентира нов модел в грижата за хората с увреждания - заместваща грижа. Това е третият основен закон на хората с увреждания, който към този момент е подготвен и от 16-и октомври е оповестен за публично разискване.

[i]Основните цели на законопроекта са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и успеваемост и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и поощряване на интегрирания метод и публично-частното партньорство.

Проектът на Закон за обществените услуги урежда всички въпроси, свързани с даването, използването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на обществените услуги в Република България. За първи път се основава опция за прилагане на общодостъпни услуги от всички лица, а освен от уязвимите групи. Предвижда се облекчение на достъпа на хората до обществени услуги освен посредством поддръжката за осведомен избор на услуга, правото на избор на снабдител и премахването на някои официални условия, само че и със основаването на национална карта на обществените услуги, която да включва всички обществени услуги, които се обезпечават посредством държавно финансиране. Ще бъдат въведени и справедливи критерии за разбор на потребностите от услуги. Услугите, финансирани от държавния бюджет, ще бъдат класифицирани в три съществени групи - услуги на общинско равнище, които задоволяват потребностите на популацията от общината; услуги на регионално равнище, които задоволяват потребностите на лица от цялата област; услуги на регионално равнище, които задоволяват потребностите на лица от цялата страна.

В законопроекта съществено внимание са отделя на качеството на обществените услуги, като се плануват стандарти за организация и ръководство, за подготовка и професионално развиване на чиновниците и стандарти за успеваемостта на услугата с оглед постигнатите резултати за лицата, които я употребяват, в отговор на потребностите им. Предвижда се лицензиране за всички частни снабдители на обществени услуги. Заложено е да се сътвори нова Агенция за качеството на обществените услуги към министъра на труда и обществената политика, която ще прави лицензирането на доставчиците на услуги, ще управлява спазването на закона и стандартите за качество. Новата конструкция ще ревизира за метода, по който общините и частните снабдители разходват средствата от държавния бюджет, ще ревизира за съблюдаване на правата на потребителите на обществените услуги, ще прави мониторинг на успеваемостта на национално равнище. Агенцията ще бъде основана в границите на щатната бройка в системата на министерството, която включва и второстепенните разпоредители с бюджет.

Другият значим акцент в законопроекта е регламентацията на интегрирания метод и интегрираните междусекторни услуги, като се прави разграничаване сред интегрирано даване на поддръжка и интегрирани услуги. В първия случай в основата са координационните механизми и взаимоотношението, а при интегрираните услуги водеща е потребността от обща организация и ръководство на услугата.

Акцент в законопроекта за обществените услуги се слага и върху експертите в бранша. За тях се плануват въвеждащи и надграждащи образования, супервизия и тласъци за професионално развиване. Ще се сътвори и Етичен кодекс за чиновниците, които дават обществени услуги и стандарти за работно натоварване.

Облекчава се режимът за основаване на услуги, които се финансират от държавния бюджет, като те ще се основават с решение на общинския съвет след авансово утвърждение от Агенцията за обществено подкрепяне. Регламентират се и благоприятни условия за подписване на съглашения сред общини за даване на услуги за лица от няколко общини и за лица от цялата област. Създават се и правни благоприятни условия за публично-частно партньорство при даване на обществените услуги. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР