Триста и деветият ден от пълномащабната инвазия на Русия в

...
Триста и деветият ден от пълномащабната инвазия на Русия в
Коментари Харесай

Одеса демонтира паметниците на Екатерина II и на Суворов

Триста и деветият ден от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна стартира с въздушна паника в множеството райони. По данни на Южното оперативно командване на Украйна Русия е изстреляла ракети, оповестява се също по този начин за интензивност на съветската стратегическа авиация. Двадесет ракети " Калибър " са в подготвеност да бъдат изстреляни от Черно море.

През нощта съветската войска нанесе удар по енергийната инфраструктура на Харков благодарение на 13 ирански безпилотни самолета " Шахид-136 ". Единадесет от тези дронове са свалени, заяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Днепропетровска област също е атакувана от дронове. Въздушното командване на Восток оповестява за пет свалени безпилотни самолета.

Междувременно паметниците на Екатерина II и Суворов бяха демонтирани в Одеса тази нощ, оповестиха локалните медии. Демонтираните статуи ще се пазят в Одеския народен живописен музей, оповестиха от градския съвет.

Решението за разглобяване на паметниците на създателите на града (Екатерина II, Йосиф Дерибас, Платон Зубов, Франц дьо Волан и Григорий Потьомкин) и на пълководеца Александър Суворов бе взето от градския съвет на 30 ноември.

Между другото, паметникът на създателите на Одеса е съборен за повторно в историята.

Първоначално монументът е открит през 1900 година, по времето на Руската империя. През 1920 година композицията е разрушена от болшевиките. Възстановен е към този момент в самостоятелна Украйна през 2007 година с решение на Одеския градски съвет. Проектът е спонсориран и поръчан за реорганизация от Руслан Тарпан, народен представител от Одеския градски съвет.

Украинските медии означават, че в международната история няма доста образци, когато еднакъв монумент е разрушаван два пъти.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР