Тринайсетгодишният Емил Кондев от Пазарджик имаше честта да бъде част

...
Тринайсетгодишният Емил Кондев от Пазарджик имаше честта да бъде част
Коментари Харесай

Дете с увреждане се нареди сред топ-спортистите

Тринайсетгодишният Емил Кондев от Пазарджик имаше достойнството да бъде част от церемонията по награждаването на топ-спортистите на Пазарджик и самият той да получи отличие. Различното при момчето е, че то е особено дете, родено с аутизъм. Въпреки особеностите на диагнозата си, една от които е страхът от вода, той тренира към този момент от 4 години плуване. А през 2018-та означи първите си безапелационни победи – през май извоюва първо място от национално съревнование, а през ноември – златен и сребърен орден от Международен шампионат по приспособено плуване, които му бяха връчени от братята Кубрат и Тервел Пулеви.

Онези, които са наясно със признаците от аутистичния набор, знаят, че тези достижения са равностойни на дребен героизъм. Тези деца се концентрират по-трудно, образованието при тях е доста по-трудно. Но амбициозната майка на Емо – Лилия Кондева, отхвърля да одобри мнението на медицински експерти, че момчето й няма капацитет за развиване. Даже в противен случай – по всевъзможни способи стартира да търси способи да обори това изказване. Сега към този момент нещата са на другия полюс – треньорът на младежа – Петър Георгиев, споделя: „ Емо няма спирачки “. Именно Георгиев има водеща роля за първите победи на момчето, а те сигурно няма да приключат единствено с изброените три.

Лилия Кондева изрече в обществените мрежи специфични благодарности към екипа на Община Пазарджик и за оценката, само че най-много за това, че вършат спорта наличен за деца с увреждания. Майката хвърли ръкавицата към Спортното учебно заведение – да се готви да посрещне измежду бъдещите си ученици първото дете с аутизъм.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР