Тринадесет студенти от ромски произход, които се обучават в Медицинския

...
Тринадесет студенти от ромски произход, които се обучават в Медицинския
Коментари Харесай

Варна с най-много ромски стипендии по медицина с европейско финансиране

Тринадесет студенти от ромски генезис, които се образоват в Медицинския университет във Варна и филиала му в Сливен за академичната 2018-2019 година, са утвърдени за стипендианти по програмата " Подкрепа за студенти от ромски генезис, учещи здравни специалности “. Тя се осъществя от Фондация " Тръст за обществена опция “ в границите на Фонд " Активни жители България “ по Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година За стипендия са кандидатствали общо 27 ученици на висшето учебно заведение по медицина, оповестиха от Областния информативен център-Варна.

Според изискванията право на финансова помощ по програмата имат студенти, които са български жители и намерено декларират своя ромски генезис. През академичната 2018/2019 година те би трябвало да са студенти в стратегия на акредитирано висше учебно заведение в България за приемане на магистърска или бакалавърска степен в една от допустимите специалности: медицина, дентална медицина, фармация, здравна сестра и акушерка, медицински лаборант, помощник-фармацевт, рехабилитатор, рентгенов лаборант, зъботехник, логопед, кинезитерапевт, гериатрични грижи. Студенти в специалностите здравен мениджмънт или ръководство на здравните грижи могат да аплайват при изискване, че имат добита квалификационна степен в една от горепосочените специалности или са докторанти в медицински или здравен факултет на акредитирано висше учебно заведение в България.  Участниците в програмата получават финансова поддръжка под формата на стипендии за интервал от една академична година.

Един от студентите, утвърдени по програмата, е Георги Георгиев. Той приключва математическа гимназия в Лом и по образеца на баба си, която е здравна сестра, взема решение да тества знанията и волята си и да се състезава за място в Медицинския университет " Проф. Д-р Параскев Стоянов " - Варна. След като сполучливо поставя изпити, е признат във висшето учебно заведение. През втората година от следването си научава за медицинската стипендия за ромски възпитаници, подава документи и получава утвърждение. Тя покрива таксата му за образование, разноските за учебници и част от месечния му наем.

Георги е един от 74-те млади ромски възпитаници, кандидатствали от цялата страна по програмата за здравни стипендии на ромите, подкрепяна от Фонда за активни жители в България. 22 от тези начинаещи експерти, които се дипломират по здравни дисциплини, в това число медицина, фармация и дентална медицина, получават стипендия от към 2500 евро, според от тяхната област на образование. Около 240 стипендии ще бъдат отпускани през идващите години - до 2024 година, приблизително по 46 стипендии годишно.

Фонд " Активни жители България “ е на обща стойност 15 500 000 евро, предоставени от страните донори – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, въз основа на подписан Меморандум за съгласие с България. Бюджетът на програмата за даване на стипендии на младежи от ромски генезис е на обща стойност 600 000 евро. Като допълнение на стипендиантската стратегия се извършва и планът " Менторска поддръжка за студенти от ромски генезис, учещи здравни специалности “. Общият бюджет на състезанието за академичната 2018/2019 година е 47 500 евро, прецизират от Областния информативен център-Варна.

Следващата покана за набиране на кандидатури по програмата ще бъде през месец май 2019 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР