Тринадесет български художнички и една френска фотографка приемат предизвикателството да

...
Тринадесет български художнички и една френска фотографка приемат предизвикателството да
Коментари Харесай

Алтер его събира 14 жени с чувствителност към изкуството

Тринадесет български художнички и една френска фотографка одобряват предизвикването да разкрият тайния и съкровен свят на своята същина като модерни дами и пълноценни създатели. Разкриването е под формата на изложбата " Алтер его ", която се открива довечера в 18 часа в изложба " Нирвана ". В нея са показани фотографии и картини, основани от 14 дами, изясни кураторът Цветелина Анастасова . Сред авторките са Точка Илиева, Александра Рамирез, Аделина Бонева, Илона Йонкова, Калия Калъчева, Елена Кадриева, Илона Йонкова, Рада Янкова и други. Всички те са доста разнообразни, само че общото в техните работи е една чиста сензитивност към изкуството.

Повечето създатели са млади, даже не са разпознаваеми като лица в обществените мрежи, а употребяват аватари, откъдето идва и концепцията за тематиката на изложбата. Синият цвят има централна роля във всички произведения, то е обединителната линия в другояче другите стилове и области на изкуството. Точно синьото е най-невероятният цвят, открит от хората. Той е внушителен за всичко, което е недостижимо, недосегаемо, изяснява Цветелина Анастасова. И прибавя един любопитен факт: Ив Клайн основава лично синьо, като го отпразнува в Париж със особено разкриване. Той изпраща публична покана до президента Айзенхауер, който на собствен ред изобщо не й обръща внимание, решавайки че това е някаква смешка.

Всеки човек се трансформира с времето и е мъчно да се приказва за съответно " друго аз ", счита Точка Илиева . В случая нейното показване в изложбата е с акцент върху косата като знак на женствеността, като употребява и наследник цвят като облик на водата, която също се свързва с женското начало. В същото време обаче тя си дава сметка, че е значимо да разберем, че една жена не би трябвало да робува на схващането, че е длъжна да има коса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР