Тримесечният отчет на Qualcomm стана пример за ситуация, при която

...
Тримесечният отчет на Qualcomm стана пример за ситуация, при която
Коментари Харесай

Спадът на тримесечните приходи на Qualcomm от 24% не попречи на цената на акциите да се покачи на фона на оптимистична перспектива

Тримесечният доклад на Qualcomm стана образец за обстановка, при която неуспехите от предишния регистриран интервал избледняват на назад във времето за вложителите, в случай че виждат оптимистични сигнали отсега нататък. Прогнозите за настоящото тримесечие допускат доходи в диапазона от $9,1 милиарда до $9,9 милиарда, над пазарните упования, и покачиха акциите на компанията с 3,83% в следборсовите търгове.

Приходите през последното тримесечие, което беше четвъртото тримесечие на фискалната 2023 година съгласно календара на Qualcomm, спаднаха с 24% на годишна база до 8,67 милиарда $, което беше малко по-високо от предстоящото. В края на цялата фискална 2023 година приходите на Qualcomm са намалели с 19% до $35,83 милиарда, а продажбата на съставни елементи е донесла на компанията 19% по-малко средства ($30,4 милиарда), в сравнение с година по-рано. В сегмента на лицензиранията, приходите са намалели със 17% до 5,3 милиарда $

През последното тримесечие подразделението за съставни елементи на QCT осъществя доходи от $7,4 милиарда, надминавайки пазарните упования, само че с 26%, до момента в който софтуерното лицензиране (QTL) генерира доходи от $1,26 милиарда — с 12% по-малко от същото тримесечие на предходната година. През настоящото тримесечие Qualcomm чака да завоюва от $7,7 до $8,3 милиарда от продажби на съставни елементи, както и от $1,3 до $1,5 милиарда доходи от лицензи.

През последното тримесечие чистата облага на компанията понижа с 48% до $1,49 милиарда Слабостта на пазара на смарт телефоните не може да не повлияе на тримесечните и годишните доклади на Qualcomm, само че фокусът върху по-нататъшния напредък на финансовите параметри демонстрира, че управлението на компанията е решително, че обстановката ще се усъвършенства. Финансовият шеф на корпорацията Акаш Палхивала сподели, че вижда първите признаци на стабилизиране на търсенето на международния пазар на смарт телефоните, поддържащи 3G, 4G, 5G-мрежи. Обемът на доставките на мобилните процесори на марката в края на тази година би трябвало да намалее с 5–9%. Това е по-малко, в сравнение с компанията беше присъединила преди този момент в прогнозата си.

Приходите от мобилни процесори на Qualcomm паднаха с 27% до $5,46 милиарда през последното тримесечие, надминавайки упованията на анализаторите. Автомобилните съставни елементи усилиха главните доходи на компанията с 15% до 535 милиона $, което също надвишава прогнозите. Това е много динамично разрастващ се бизнес, макар че в общ мащаб Qualcomm към момента продължава да зависи значително от пазара на смарт телефоните. В края на цялата фискална година автомобилният сегмент обезпечи на компанията доходи от 1,9 милиарда $, което е с 24% повече от миналата година. Интернет на нещата понижи приходите на компанията с 31% до 1,38 милиарда $ през последното тримесечие. В края на годината приходите от продажби на мобилни процесори от Qualcomm са намалели с 22% до 22,6 милиарда $, а в сегмента на Интернет на нещата спадът е с 19% до 5,9 милиарда $.

Както беше маркирано по-рано тази година, Qualcomm ще продължи да доставя модеми за смарт телефони на Apple до 2026 година На своя тримесечен конферентен диалог ръководителите на Qualcomm споделиха, че са горди да запазят контракта си с Apple. През настоящото тримесечие компанията също по този начин чака приходите от продажби на съставни елементи на китайски производители на смарт телефони да набъбнат с 35% по отношение на предходното тримесечие. Според основния финансов шеф на Qualcomm, компанията вижда стабилизиране на пазара и част от подобрението в търсенето на нейните артикули се дължи на нормализиране на запасите от клиенти.

Изпълнителният шеф на Qualcomm Кристиано Амон разяснява слуховете за желанията на NVIDIA да пусне процесори за лични компютри с Arm-съвместима архитектура, като акцентира, че това предпочитание на съперника единствено акцентира правилността на определения от Qualcomm път. Пускането на процесори от тази марка за PC сегмента е част от тактиката за понижаване на зависимостта от пазара на смарт телефоните. Бъдещите компютри, съгласно ръководителя на компанията, ще стартират да употребяват повече технологии, свързани с изкуствения разсъдък. Qualcomm е подготвен за тези промени. Амон още сподели, че не вижда връщането на процесорите Huawei (HiSilicon) на пазара като опасност за връзките сред Qualcomm и китайските производители на смарт телефони. Значителна част от смарт телефоните от серията Galaxy S24, създадени от Samsung, съгласно управлението на Qualcomm, ще бъдат оборудвани с процесори от фамилията Snapdragon.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР